Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inndragning av førerkort for cannabisrøykere:

- Rå maktbruk av politiet

Stortingspolitiker Petter Eide (SV) reagerer sterkt på Dagbladets avsløring av politiets inndragning av førerretten til cannabisbrukere. Han krever nå at justisministeren kommer på banen.

MISTER FØRERKORTET: Politiet mener folk som røyker cannabis mer enn to ganger i måneden kan være farlige i trafikken, selv om de aldri har kjørt ruset. Derfor fratar de førerretten til de som innrømmer misbruk, på ubestemt tid. Kristoffer fikk ikke lov til å kjøre bil på nesten tre år. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er urettferdig og det oppleves som en forhåndsstraff. Det er gammeldags og det henger ikke på greip!

Stortingspolitiker og tidligere generalsekretær i Amnesty Norge, Petter Eide (SV, justiskomiteen), leter i den lite positive delen av ordlista når han skal beskrive politiets bruk av Vegtrafikklovens §34, femte ledd.

- Vi er så pressa på politiressurser. Som politikere skal vi gi tydelige signaler på hva de skal prioritere, og da må vi også gi tydelige signaler på hva de ikke skal prioritere, sier Eide.

REAGERER KRAFTIG: Stortingspolitiker i justiskomitéen Petter Eide (SV) krever nå at justisminister Tor Mikkel Wara kommer på banen etter Dagbladets avsløring av hvordan politiet benytter Vegtrafikklovens §34, femte ledd. Foto: Nicolai Delebekk
REAGERER KRAFTIG: Stortingspolitiker i justiskomitéen Petter Eide (SV) krever nå at justisminister Tor Mikkel Wara kommer på banen etter Dagbladets avsløring av hvordan politiet benytter Vegtrafikklovens §34, femte ledd. Foto: Nicolai Delebekk Vis mer

Fratar cannabisrøykere førerkortet

Forrige uke avslørte Dagbladet hvordan politiet inndrar førerretten til personer som i avhør innrømmer cannabisbruk. I Veitrafikklovens §34, femte ledd åpnes det for at politiet har rett til å forhindre førere uten en edruelig livsstil fra å ferdes i trafikken, der det er fare for at dette går ut over sikkerheten, på ubestemt tid.

Hva som ikke er en edruelig livsstil, er opp til politiet selv å vurdere. I politiets egen instruks blir praksis beskrevet til å gjelde helt ned til bruk to ganger i måneden, og at det i slike tilfeller skal vurderes inndragelse av førerretten. Politiet har ikke behov for formelle bevis, annet enn utsagn, og det er også politiet selv som behandler eventuelle klager.

I 2017 var det kun 7 av 145 klagere som fikk medhold og førerretten tilbake.

Bare en time før Stortingets frist for å sende skriftlige spørsmål til regjeringen går ut, møter Dagbladet Eide på Elvebakken videregående skole i Oslo.

- Politiet rapporterer selv at de må henlegge voldtektssaker og overgrep mot barn på grunn av manglende ressurser til etterforskning, fortsetter Eide.

Da mener stortingspolitikeren at det blir feil om vi samtidig skal prioritere å bruke ressurser på å frata førerkortet til cannabisrøykere.

Sender skriftlig spørsmål

Også Sivilombudsmannen har i sin rapport fra 2017 stilt spørsmål ved om politiets praksis er lovstridig. Der kommer det fram at politiet i for stor grad legger vekt på edruelighetsprinsippet, og ikke tar i betraktning at hver enkelt sak skal vurderes individuelt og etter spørsmål om trafikksikkerheten er ivaretatt.

Eide skal nå sende skriftlig spørsmål til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp): Hvordan vil statsråden sikre at politiet ikke urettmessig fratar folk kjøreretten?

- Hvis ikke Wara nå svarer at han kommer til å rydde opp i dette, vil vi ta opp saken i Stortinget og få en votering i salen, avslutter Eide og legger til at han mener lovverket etter alt å dømme må endres.

Forrige gang det ble stilt skriftlig spørsmål til departementet om praksisen var i 2017. Da forhørte den gang justispolitiske talsperson i Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, sin egen justisminister om han ville stanse praksisen i de tilfeller der mangelen på bevis for ruspåvirket kjøring foreligger. Per-Willy Amundsen svarte at det er tilstrekkelig å påvise at det er mer sannsynlig at vedkommende vil kjøre i ruspåvirket tilstand enn ikke, og at han hadde tillit til at politiet. Videre presiserte han at politiet nå har gjennomgått rutinene og etter dette skal gi en bedre begrunnelse.

Det er ventet at Tor Mikkel Wara vil svare innen utgangen av av denne uken. Politidirektoratet har foreløpig ikke villet uttale seg, på grunn av pågående rettsaker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!