- Rå norsk eksportvekst

Mens de dårlige tidene i USA påvirker resten av økonomien i Europa, holder Norge stand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA har industriproduksjonen falt åtte måneder på rad. Kapasitetsutnyttelsen er på sitt laveste siden begynnelsen av 80-tallet. Den svake konjunkturen påvirker også økonomien i Europa.

Økt eksport

I Norge derimot har eksporten økt kraftig første halvår, skriver Aftenposten. Den konkurranseutsatte delen av verkstedindustrien har lagt fram tall som viser at eksporten økte med 15 prosent i løpet av årets første seks måneder.

- Det er helt rått. Jeg tror vi kommer ut med en eksportvekst på over 10 prosent i verkstedindustrien i år, uttaler direktør Knut E. Sunde i Teknologiindustrienes Landsforening til avisa. De siste årene har veksten ligget på rundt 5-7 prosent.

Unntakene

Men alle bransjer går ikke på skinner i Norge heller. Leverandører av møbler, bildeler og teleutstyr har merket nedgang i ordreinngangen. I tillegg trues sju smelteverk av permitteringer. Produsentene av jern, stål og ferrolegeringer sliter med lave priser. Mest utsatt er Elkem i Rana og Salten. Produsentene av aluminium er de eneste som klarer seg bra.