Rå østers fra Oslofjorden bør ikke spises

Mattilsynet advarer folk mot å spise rå østers etter at det varme vannet i Oslofjorden har ført en oppblomstring av vibrio-bakterier.

ØSTERS: Mattilsynet advarer folk mot å spise rå østers fra kystområdene i Oslofjorden og helt ned til Sørlandet etter at mengden vibrio-bakterier har økt på grunn av det varme sommervannet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ØSTERS: Mattilsynet advarer folk mot å spise rå østers fra kystområdene i Oslofjorden og helt ned til Sørlandet etter at mengden vibrio-bakterier har økt på grunn av det varme sommervannet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynets advarsel kommer etter at flere personer har blitt syke av bakterien etter å ha badet i fjorden. Det er blitt vanlig å plukke østers flere steder i Oslofjorden, og Mattilsynet advarer nå folk helt ned til Sørlandet mot å spise dem, melder Budstikka.

Vibrio-bakterier kan gi sårinfeksjon hos mennesker og kan også gi smitte når du spiser rå sjømat.

- Skjell filtrerer store mengder sjøvann og kan samle opp større mengder bakterier. Vibrio-bakterier blir drept ved koking eller tilsvarende varmebehandling. Derfor er det viktig å varmebehandle skjell (inkludert østers) fra Oslofjorden, kysten av Telemark og Sørlandskysten før de spises, skriver Mattilsynet.

Ingen har så langt blitt registrert syke etter å ha spist rå østers, men Mattilsynet velger likevel å advare mot faren.

Vibrio-bakterien kan gjøre mennesker svært syke, og særlig utsatt er personer med nedsatt immunforsvar. Bakterien forekommer vanligvis ikke norske farvann ettersom den bare lever i temperaturer over 20 grader. Det langvarige varme sommerværet har ført til varmere vann og derfor høyere forekomst av bakterien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer