Rå razzia mot sushi-kokker

Spesialkokker er hentet fra utlandet for å mette nordmenns behov for sushi. Fredag ble nesten alle sushikokkene i Oslo brakt inn til politiet i en storstilt razzia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre kokker sitter fortsatt arrestert, og politiet ønsker nå å sende dem ut av landet.

Midt i den travleste tida for sushikokkene fredag kveld, braste politiet inn på de trendy restaurantene og krevde at kokkene sporenstreks skulle legitimere seg og vise gyldig oppholdstillatelse.

Det holdt ikke at de kunne snakke norsk - bare man var gul i huden måtte kokkene pent være med i svartemarjaen.

Ydmyket

- Jeg viste fram mitt norske bankkort, men det holdt ikke. Jeg måtte ha pass, ellers så måtte jeg bli med på politistasjonen. Hvem går rundt med passet på seg, spør sushikokken Benny Li Chi Shing på Nippon Art i Oslo.

Shing har vært i Norge i elleve år og reagerer sterkt på politiets oppførsel. Ikke bare er han ydmyket som norsk statsborger. Han er lei seg for at kundene fikk svi for politiets oppførsel.

EU-borgere

Sushikokkene som sitter arrestert, har britisk pass fra Hongkong. De mener at de har seks måneders arbeidstillatelse på grunn av EØS-reglene.

- Vi har sendt inn søknad til myndighetene på de arresterte kokkene, men har ennå ikke fått noe svar. Vi har tidligere fått godkjent oppholdstillatelse for andre kokker på denne måten. Vi har muntlig informert myndighetene om at de er i landet, sier Shing.

Han påpeker at det ikke er mulig å oppdrive sushikokker i Norge. Han kan fortelle at de har forsøkt å annonsere, men til ingen nytte.

- Sushikokkene oppholder seg i Norge uten gyldig oppholds- og arbeidstillatelse og skal derfor sendes ut av landet, sier jourhavende, politiadvokat Nicolai Bjønness.