Rabaldermoskéen granskes

Fikk 1,4 millioner kroner i statsstøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil nå se nærmere på Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat Norway etter bråket i moskéen fredag, da flere menn havnet på Legevakten etter slåssing i menigheten.

- Vi sender et brev til dem og ber en redegjørelse for det som er skjedd, sier avdelingsdirektør Merethe Helstad ved Fylkesmannens juridiske kontor til Dagbladet.no.

Fylkesmannen er tilsynsmyndighet for menigheter som får statsstøtte og moskeen fikk i fjor 1,4 millioner kroner i statsstøtte, skriver NTB. Etter knivslagsmålet forrige uke er det kommet frem at det er en rå maktkamp mellom klaner og kaster i menigheten, og at styremedlemmer har blitt ekskludert fra menigheten.

- Såvidt jeg har sett er det et av styremedlemmene som er blitt ekskludert, og da stiller vi spørsmål ved om styret er fulltallige i forhold til vedtektene. Det er det vi gjør i første omgang, sier Helstad. Dersom moskéen bryter med sine vedtekter, kan det få konsekvenser for statsstøtten.

Melder seg ut

Dagbladet.no har fått flere reaksjoner fra unge, norske muslimer etter rabalderet rundt Norges største muslimske menighet

- Fylkesmannen må stoppe støtten inntil et nytt demokratisk styre er valgt. Nå sitter maktsyke diktatorer i styret og bytter vervene hvert år innenfor sine familier, skriver studenten Asif Hussain i en epost.

Danish Khan var tidligere medlem av trossamfunnet. Han sier i dag til Dagbladet at han kjenner mange yngre personer som ikke lenger vil være medlem. De siste årene har moskéen mistet over 2500 medlemmer.

- Unge, norske muslimer er lei av gammeldagse, konservative og lite beleste imamer som fremdeles praktiserer kastesystemet og synes arrangerte ekteskap er OK. Vi er lei av imamer som ikke vet noe om det norske samfunnet de lever i.

Kastet ut

Zahid Mukhtar sier til Dagbladet.no at striden dreier seg om den sittende imamen i moskéen, og at det tidligere har vært truet med å melde fra til Fylkesmannen for å få stoppet støtten inntil striden er over.

- Nå har det toppet seg, fordi de som har jobbet så mye for å bygge den nye moskeen nå føler seg truet og blir kastet ut. Alle ventet på denne dagen når noen braket sammen, sier Mukthar.

En annen part i striden er Raza Malik Iqbal, som nå har tre familiemedlemmer sittende varetektsfengslet etter moskébråket. Han ble tidligere i år ekskludert fra styret og menigheten, tross at han hadde kausjonert for byggingen av den nye moskéen med sin leilighet.

- Begge parter, både styret inkludert imam Nemat Ali Shah og Malik Raza må trekke seg fra moskeen øyeblikkelig. Hvis de ikke trekker seg så må fylkesmannen i Oslo gripe inn, skriver Hussain.

EKSKLUDERTE STYREMEDLEM: Fylkesmannen i Oslo vil se nærmere på om Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat Norway har brutt trossamfunnets vedtekter.