Rabaldermøte om bitter Jagland-strid

Misnøye, intriger og offentlig maktkamp i Oslo Ap kan føre til at kveldens møte i Oslo Ap's representantskap utvikler seg til et veritabelt slag mellom forskjellige fløyer i partiet. Til sjuende og sist handler kampen om Thorbjørn Jaglands posisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld skal partiets valgkomité pekes ut. Komiteen skal i tida framover prøve å finne en samlende ledelse for Oslo Ap.

På den ene siden står dagens leder, stortingsrepresentant Britt Hildeng, og hennes forbundsfeller med røtter i fagbevegelsen. Hildeng, som også har plass i Ap's sentralstyre, er en av Ap-leder Thorbjørn Jaglands nære politiske venner.

Etter alt å dømme ønsker Hildeng å fortsette som leder, men hun blir utfordret av en gruppe som hadde sin storhetstid i Oslo Ap i 1980-åra. Blant dem er eks-sekretær i Oslo Ap og seinere P4-sjef, Svein Larsen. Larsen erklærte seg sjøl som lederkandidat i forrige uke.

Rikspolitikk

Jaglands posisjon er et av målene for den etter hvert så synlige opposisjonen mot Hildeng.

To av dem som har utmerket seg, er Frode Jacobsen og Signe Horn. Begge har til felles at de har arbeidet som politiske rådgivere for Jens Stoltenberg .

Frode Jacobsen har allerede gitt sin støtte til Svein Larsen som ny leder i Oslo Ap.

Signe Horn har på sin side vært medforfatter av en flengende kritisk evaluering av Oslo Ap's valgkamp. Hennes medforfattere er tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen, tidligere byråd Gro Balas og tidligere Oslo Ap-topp Arne Kvalheim.

- Det virker som de har to dagsordener. De vil først bli kvitt Britt Hildeng, deretter vil de bidra til å svekke Thorbjørn Jagland, sier en framstående kilde i Oslo Ap til Dagbladet.

Misliker debatten

- Nå er det bare Jens Stoltenberg som kan stanse dette kjøret. Dersom han ikke ønsker å støtte arbeidet med å svekke Jagland, bør han signalisere det på utvetydig vis, fortsetter vedkommende.

Lederen i Oslo Arbeiderparti, Britt Hildeng, misliker at debatten om Ap-leder Thorbjørn Jagland raser i hennes fylkesparti. Men hun synes debatten om hennes lederskap i Oslo Arbeiderparti fram mot årsmøtet 10.- 11. mars, er naturlig.

- Jeg ser ikke at en langvarig diskusjon om partilederen er heldig for partiet. Vi står overfor en rekke vanskelige politiske saker framover.

- Situasjonen er ikke slik at vi skal svekke våre ledere. Da får vi ikke de politiske resultatene vi jobber for, sier Hildeng.

PARTISTRID: Leder for Oslo Arbeiderparti, Britt Hildeng, tror ikke en langvarig lederdiskusjon er heldig for partiet.