Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rabatt på prøverørsbarn

TROMSØ (Dagbladet): Siden nyttår har ufrivillig barnløse par betalt dyrt for prøverørsbehandling. Men i Tromsø får barnløse rabatt på flere tusen kroner. Med fritt sykehusvalg, kan i praksis par fra hele landet få hjelp i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fritt sykehusvalg i Norge og vi hjelper gjerne par fra hele landet, dersom vi har kapasitet. Men i utgangspunktet skal vi først og fremst betjene barnløse i Nord-Norge, sier overlege Finn Forsdahl ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

- Dette er nå blitt svært dyrt for dem det gjelder. Vår reduserte pris er en håndsrekning, i første omgang som en prøveordning ut april, sier Forsdahl.

Hui og hast

Barnløse fortviler over at staten fra nyttår innførte fulle egenandeler på prøverørsbefruktning. Også de som var i gang med behandlingen før de nye reglene trådte i kraft, blir nå avkrevd egenbetaling.

- Dette er svært urimelig, sier Forsdahl, som oppgir at nettopp det er noe av bakgrunnen for at prisen er satt ned i Tromsø.

Støtten til medikamenter falt også bort da reglene ble innført på meget kort varsel.

- Vi fikk beskjed om endringene bare dager i forveien, sier Forsdahl.

Tar tid

Behandlingen koster nå pasientene fra 15000 til 17000 kroner ved offentlige norske sykehus. I Tromsø er tilbudsprisen mellom 9000 og 10000 kroner.

Også reise og opphold må pasientene nå betale selv. Ofte er dette dyrt, fordi behandlingen er tidkrevende.

- Vi er sterkt uenige i Helsedepartementets tolkning. Det er slått fast gjennom lovverket at reise og opphold skal dekkes gjennom Folketrygden, mener Forsdahl.

Avbestiller

Siden nyttår har 30 par avbestilt behandlingen i Tromsø. Enda flere ønsker å utsette behandlingen på ubestemt tid. Mange av disse har stått lenge på venteliste for å få det de mest av alt ønsker seg: et barn.

Men nå er det blitt for dyrt for dem med dårlig økonomi.

- De høye egenandelene på prøverørsbefruktning gjør at flere er tvunget til å vente. Det gjør det også vanskeligere å oppnå graviditet. Det har med kvinnens alder å gjøre. Sjansene er størst jo yngre kvinnen er, sier Forsdahl.

Legene i Tromsø har hjulpet mange med å bli foreldre. I fjor ble 300 prøverørsbehandlinger gjort i Tromsø. Av disse resulterte en tredjedel i fødsler.

RABATTBARN: Barnløse fortviler over at staten fra nyttår innførte fulle egenandeler på prøverørsbefruktning. Men i Tromsø foretas befruktningen til en sterkt redusert pris.
Hele Norges coronakart