Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rabatt til kjentfolk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • NRK-medarbeideren Stian Barsnes Simonsen fyllekjørte med en veivalse i Frognerveien. Fyllekjøringen fikk bred dekning i mediene både fordi kjøretøyet var spesielt og fordi fyllekjøreren var en ung halvkjendis. Nå foreligger det dom i saken. Barsnes Simonsen har fått strafferabatt som er begrunnet med omtalen i avisene. Boten ble nedsatt og fyllekjøreren slapp med tolv måneder uten førerkort i stedet for tjue måneder. Dommeren finner at omtalen i mediene er belastende fordi Barsnes Simonsen har vært programleder for holdningsskapende programmer for ungdom.
  • En sorenskriver i Stavanger har tatt til orde for å innføre et helt nytt prinsipp om at dømte som avstår fra å anke dommen, skal få nedsatt straff. Hensikten er å dempe sakspresset i domstolene. I våre øyne er også dette et utslag av pussig feiltenkning. Den dømte tilbys en mildere reaksjon for handlingen som er begått, i bytte for rettigheter som oppgis. En slags handel, med andre ord, som strider mot vår allmenne rettsfølelse.
  • Det er dessverre etter hvert lang praksis for at mye omtale i mediene betraktes som en del av straffen for lovbrudd, og fører til fratrekk i samfunnets reaksjon. Advokat Cato Schiøtz er enig i at omtale er belastende og bør føre til strafferabatt. Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund stiller seg kritisk til dette, og peker på det innlysende i at kjente personer lett kan skaffe seg omtale av lovbrudd, og derved selv bidra til å få redusert straff.
  • Disse sakene gjelder ofte mennesker som aktivt søker offentlighet. De vil bli sett, hørt og lest når det er i deres interesse, men ikke ellers. Vi vil sterkt advare mot at domstolene får utvikle denne praksisen videre. Den innfører et nytt klasseskille i strafferettspleien, og avviker fra prinsippet om at det er lovbruddet gjerningsmannen skal bli dømt og straffet for, ikke om forbryteren er en kjent eller betydningsfull person. Prinsippet om at alle er like for loven, er helt avgjørende for tilliten til at domstolen er upartisk og konsekvent.
  • Strafferabatt til kjendiser som får omtale i mediene representerer en trussel mot grunnleggende prinsipper i rettsstaten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media