Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rabbani erklærer seg som leder

Burhanuddin Rabbani fra Nordalliansen reiser nå til Kabul. Der vil han erlære seg som leder for området Taliban har flyktet fra. Hvem er hvem i Afghanistan?(Aftonbladet)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maktkaos i Kabul

President Burhanuddin Rabbani vil vende tilbake til Kabul onsdag og erklære seg som leder for det «befridde» afghanske territoriet.

Det opplyste den afghanske eksilregjeringens ambassadør onsdag i Dusjanbe i Tadsjikistan. President Rabbani og hans regjering ble fordrevet fra Kabul av Taliban-militsen i 1996. I dag er han politisk leder for den såkalte Nordalliansen, som erobret Kabul tirsdag.

- Han vil være leder for provinsene som er befridd fra Taliban og også lede den videre befrielsen av provinser som fremdeles er under Taliban-militsens kontroll, sa ambassadør Said Ibragim Khikmat.

Rabbani sa til medarbeidere tirsdag at han ikke hadde planer om å dra til Kabul, men han har nå endret mening.

USA og øvrige land som deltar i alliansen mot internasjonal terrorisme, ønsker en bred regjering i Afghanistan der alle etniske grupper er representert.

Men Rabbani sa tirsdag at han utelukker at eks-kong Mohammed Zahir Shah eller representanter fra Taliban kan ha noen rolle i en ny afghansk regjering. Gamlekongen kan vende tilbake, men bare som vanlig borger, sa eksilregjeringens president.

FNs utsending Lakhdar Brahimi sier det haster med å få på plass en overgangsregjering. Land i regionen ber FN intervenere.

- FN må direkte overvåke utformingen av ordninger for Afghanistans framtid, skriver den saudiarabiske avisen Al-Nadwa.

- En internasjonal tilstedeværelse er den beste oppskriften for å hindre at man får tilbake lidelsene som har vært før, uten en sentralmakt i Kabul, skriver avisen.

(NTB)

TIL MAKTEN IGJEN: Burnahuddin Rabbani er en av Nordalliansens ledere og tidligere president i Afghanistan. Nå tar han makten igjen. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart