Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rabbani vil lede Afghanistan

Burhanuddin Rabbani har satt seg som mål å lede den afghanske Nordalliansens midlertidige regjering i Kabul inntil det kan holdes valg i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabalen om Kabul

Den 61 år gamle professoren er fortsatt anerkjent av FN som landets legitime president, men har vært satt på den politiske sidelinjen siden Taliban jaget ham ut av Kabul i 1996.

Selv da han satt med makten fra 1992 til 1996, og Afghanistan ble ødelagt av borgerkrig og anarki, hadde han begrenset makt og støtte fra sine allierte. Ahmed Shah Masood kontrollerte Nordalliansens militære styrker, og som tadsjik var det umulig for Rabbani å samle politisk støtte blant den pashtunske flertallsbefolkningen.

Nå kan han håpe på internasjonal bistand i maktvakuumet som har oppstått etter Taliban.

Rabbani ble født i Faizabad i den avsidesliggende provinsen Badakhshan i 1940. Han studerte i Kabul og senere ved al-Azhar-universitetet i Kairo hvor han ledet den antikommunistiske studentbevegelsen i 1960- og 1970-årene.

I 1971 ble han leder for det afghanske partiet Jamiat-i-Islami, men han ble snart drevet i eksil i Pakistan av kommunistiske grupper i hjemlandet.

Etter den sovjetiske invasjonen i 1979, spilte Rabbani en sentral rolle i den afghanske frigjøringsbevegelsen, men han kom i skyggen av Masood i Panjsjirdalen nord for Kabul og Ismail Khan som regjerte i den vestlige delen av landet fra byen Herat.

Da det sovjetinnsatte regimet måtte gå av i 1992, var det likevel Rabbani som ble ny president. I de fire årene han satt ved makten, var han under konstant angrep fra den pashtunske militsen til Gulbuddin Hekmatyar, før han i 1996 ble jaget ut av Kabul av Taliban.

Rabbani har senere oppholdt seg i Tadsjikistan, der han har skaffet seg politisk støtte fra India, Iran og sine gamle fiender i Moskva.

Onsdag varslet Rabbani at han var på vei tilbake til Kabul, to dager etter at byen ble inntatt av militsledere som han har samarbeidet med, men ikke alltid har kunnet stole på.

Rabbani kan likevel reise tilbake til det ødelagte presidentpalasset i Kabul og påberope seg den internasjonale anerkjennelsen som Taliban aldri kunne gjøre krav på.

En talsmann for alliansen sa onsdag at Rabbani vil bli innsatt som leder i en midlertidig regjering inntil det kan bli holdt valg i Afghanistan om et par års tid.

Sist han satt med makten, ble Kabul ble lagt i grus etter å ha klart seg gjennom ti års sovjetisk okkupasjon. Rabbani unnslapp så vidt, da presidentpalasset raste sammen rundt ham.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!