Rabbiner Melchior med nytt parti

JERUSALEM (NTB): Rabbiner Michael Melchior sitter ikke fredelig i sin stue i Jerusalem. Telefonene ringer, og oppgavene venter. Han står i spissen for et nytt parti som har som mål å gjøre seg overflødig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet Meimad er egentlig ikke nytt. Det ble stiftet i 1988, men har stort sett bare fungert som en ideologisk bevegelse. For kort tid siden ble det avgjort at det skal stille til neste valg.

Rabbineren som leder Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo, deler sin tid mellom Norge og Israel. Hovedprioriteringen er menigheten i Oslo. Men hvis partiet lykkes i sin strategi må Melchior, ifølge ham selv, motvillig kanskje velge Knesset som arbeidssted.

På tvers

Partiet han har vært med på å stifte, går på tvers av mange holdninger i Israel. Partiet finner det for eksempel politisk helt urimelig at fremtredende nasjonal-religiøse krefter motarbeider fredsprossen. Det har lite sans for Benjamin Netanyahus politiske linje.

Partiets kanskje fremste oppgave er å dempe den stadig sterkere polariseringen mellom religiøse og sekulære i Israel.

- Det er de ytterliggående - de ultraortodokse og de anti-religiøse - som har fått dominere debatten og utviklingen i Israel. Flertallets ønsker kommer ikke til uttrykk, mener Melchior.

Dempe konflikter

Ifølge meningsmålinger ser et flertall av israelere en oppsplitting av samfunnet som den største faren for Israels eksistens. De frykter at dagens konflikter mellom troende og ateister skal oppløse samfunnet innenfra.

- Å motvirke en slik oppsplitting er en av våre hovedmålsettinger. Vi er talsmenn for sunn pluralisme.

Den dypt religiøse rabbineren synes det er uakseptablet at det ikke er mulig å gifte seg borgelig i Israel.

Han understreker at partiet likevel går inn for å styrke jødedommen, og ikke vil arbeide for et totalt skille mellom stat og religion. Det må bare ikke være et religiøst diktat.

NYTT PARTI: Michael Melchior vil stille til valg til Knesset med sitt parti Meimad.