Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rabiat rhododendron plager landsby

Landsbyfolk i det nordlige Wales går til kamp mot rabiate rhododendronbusker. Buskveksten betegnes som «helt ute av kontroll», og fagfolk tror kampen kan komme til å vare i opptil 25 år, melder BBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mener også at det vil koste 5 millioner pund eller nesten 60 millioner kroner å bli kvitt rhododendronplagene. Buskene dekker nå et digert område i en ås utenfor landsbyen Bedgellert i Nord-Wales, og har begynt å spre seg oppover mot fjellene.

Rhododendron, som også kalles alperose, er en plante i lyngfamilien som er kjent for sine vakre, kirsebærrøde blomster. Men den er også svært tørst, den suger jorda der den vokser tom for vann, og få andre planter kan vokse i skyggen under den.

Planten ble innført til Bedgellert-området mot slutten av 1800-tallet, da rhododendron var høyeste hagemote i Storbritannia. Den spredte seg imidlertid raskere enn noen hadde ventet, og truer nå med å skape det fagfolkene kaller en biologis k ørken i området.

En organisasjon som kaller seg Bedgellerts Styringsgruppe for Rhododendron forsøker nå å få lokale jordeiere til å hoste opp penger til kampen mot planten. Hittil har de ikke fått inn noe særlig, skrev den britiske rikskringkastingen på sine nettsider denne uken.

(NTB)

SKUMMEL BUSK: </B>Skjønt denne er irsk, og kanskje tryggere?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!