Rabies-alarm på Svalbard

Frykter rabies fra rein og rev nær Longyearbyen skal spre det dødbringende viruset.

RABIES-ALARM: Seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen på Svalbard er i dag på leting etter dyr som oppfører seg unormalt eller ligger døde i naturen. De frykter rein og rev skal det dødelige viruset. Søndag ble to rein avlivet og brent etter at de ble funnet med lammelser. Prøvene av dyra ligger nå hos mattilsynet. Foto: Sysselmannen
RABIES-ALARM: Seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen på Svalbard er i dag på leting etter dyr som oppfører seg unormalt eller ligger døde i naturen. De frykter rein og rev skal det dødelige viruset. Søndag ble to rein avlivet og brent etter at de ble funnet med lammelser. Prøvene av dyra ligger nå hos mattilsynet. Foto: Sysselmannen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forrige uke ble en rev drept av en hund etter at den gikk til angrep på hunden.

Undersøkelser viste at reven var smittet av rabies. Man mistenker at reven kan være den samme som bet en kvinne 12. september.

Før helga ble det funnet et reinsdyr med skum rundt munnen og en rev med unormal oppførsel. Prøvene hos Mattilsynet viste at de ikke var smittet, skriver Svalbardposten.

Helikopter-jakt Søndag gikk alarmen igjen: To reinsdyr med lammelser i kroppen ble funnet i nærheten av Longyearbyen. Dyra ble avlivet og brent.

Prøver av dyra ble i dag sendt til Mattilsynet.

- Vi avventer resultatet. Vi følger nøye med og flyr annen hver dag over byen og i nærområdet på leting etter dyr med unormal oppførsel og døde dyr, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen på Svalbard til Dagbladet.

De forsøker nå å finne omfanget av smitten og ønsker å hindre at det sprer seg. På sine nettsider oppfordrer Sysselmannen folk om å holde seg på avstand fra døde dyr og dyr som oppfører seg unormalt.

Tamme dyr blir aggressive Symptomer på rabies hos dyr varierer hos ulike dyrearter, ifølge Mattilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer