HUNDEGALSKAP: I mai i år angrep en fjellrev, smittet av rabies, en hund på Svalbard. Det samme skjedde i 2011 (bildet) på Hopen meteorologiske stasjon. Da klarte en av polarhundene å drepe den rabiessyke polarreven. Veterinærinstituttet sier de ikke vet om man nå står overfor en epidemi. Foto: Ragnar Sønstebø
HUNDEGALSKAP: I mai i år angrep en fjellrev, smittet av rabies, en hund på Svalbard. Det samme skjedde i 2011 (bildet) på Hopen meteorologiske stasjon. Da klarte en av polarhundene å drepe den rabiessyke polarreven. Veterinærinstituttet sier de ikke vet om man nå står overfor en epidemi. Foto: Ragnar SønstebøVis mer

Rabies-alarm på Svalbard

Rabies er en av de mest alvorlige sykdommene som kan smitte dyr og mennesker. Ingen vet hvordan det har havnet på Svalbard.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I juli påviste Veterinærinstituttet rabies hos en svalbardrein ved Ny-Ålesund, og i mai hos en fjellrev på Svalbard-øya Hopen.

Reven angrep og beit to polarhunder ved Hopen forskingsstasjon, og ble så bitt ihjel av den ene hunden, skriver Folkehelseinstituttet. Hendelsen ble observert av personell på stasjonen.

I september testet tre nye rev positivt for rabies på Svalbard. De ble funnet døde i områda Heleysundet, Vindodden og Ebeltofthamn.

Fem av 17 dyr

Gustav Busch Arntsen, som jobber som rådgiver for natur- og artsforvalningen hos Sysselmannen på Svalbard, forteller til Dagbladet at de så langt i år har testet 17 dyr over store deler av Svalbard for rabies. Hos fem av disse ble viruset påvist.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn