Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rabies-frykt i Sverige

Sverige står muligens overfor første rabies-tilfelle på over 100 år, etter at en 20-åring tok med to ekorn hjem fra ferien i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske 20 år gamle svenske studenten så to kjempesøte ekorn på et marked i Bangkok, Thailand. Dermed tok ham dem like gjerne med seg hjem til studenthybelen i Sverige.

Nå er han og to kamerater lagt inn på infeksjonsklinikken i Uppsala. Der overvåkes de for mulig rabiessmitte. En av mennene er bitt, melder Aftonbladet De tre får nå forebyggende behandling mot rabies, etter at innledende prøver har påvist smitte hos et av ekornene.

Ekornene skal ikke ha vært i kontakt med andre mennesker eller dyr i Sverige.

Ingen kur

Rabies, populært kalt «hundegalskap», er en virusinfeksjon hos pattedyr. Den overføres til mennesker gjennom bitt eller klor. Rabies opptrer oftest hos hund, rev, flaggermus, katt, ulv og vaskebjørn. Inkubasjonstiden er vanligvis mellom 2 - 8 uker. Der finnes ingen kur mot sykdommen etter at symptomene har oppstått.

Viruset formerer seg straks det kommer inn i kroppen. Deretter følger det nervene til hjerne og ryggmarg, og fører til hjernehinnebetennelse.

De første symptomene er smerter rundt smittestedet, feber, hodepine og sykdomsfølelse. Deretter følger uro og angstanfall, krampeanfall og ofte perioder med voldsom oppførsel. Dør man ikke av krampeanfallene, inntrer lammelser og koma. Sykdommen varer sjelden mer enn 4-5 dager, og er alltid dødelig.

Rabies i Øst-Europa

Rabies er relativt vanlig i Øst-Europa, men ikke i Sverige. Siste tilfelle med rabiessmitte hos et dyr i Sverige, var i 1886.

Til nå har England, Sverige og Norge vært regnet som eneste land i Europa fri for smitte. På Svalbard ble det derimot bekreftet rabiessmitte hos polarrev så sent som 19. februar i år. Svalbard opererer følgelig med svært strenger regler for inn- og utførsel av kjæledyr.

Unngå dyr i utlandet

Ivar Helle er spesiallege ved Infeksjonsavdelingen ved Ullevål sykehus i Oslo. Han mener alle bør utvise spesiell forsiktighet i omgang med dyr i utlandet. Til Helsenytt.no sier han:

- Mitt råd til reisende folk er klart: Innled aldri kontakt med fremmede dyr. På den måten unngår man i alle fall å bli utsatt for plager og frykt for infeksjon eller endog rabies. Problemet er ofte at Sydenturister med promille blir akutt dyrevennlige. I slik tilstand er det mange eksempler på at nordboere stikker frem hånden til en ukjent hund, noe hunder ikke sjelden oppfatter som angrep - med den følge at bikkja glefser.

Råd mot rabies-smitte:

1. Unngå kontakt med fremmede dyr i utlandet!

Blir du bitt eller klort av et dyr som kan mistenkes for å ha rabies:

1. Vask straks såret med vann og såpe, eventuelt alkohol.

2. Kontakt lege!

Det finnes vaksine mot rabies.

Se også:

Helsenett

Norsk Zoologisk Forenings flaggermus-gruppe

Statens dyrehelsetilsyn

WHOs rabiesside.

NØTTELITEN SPRER FRYKT: Sverige står muligens overfor første rabies-tilfelle på over 100 år, etter at en svensk 20-åring lot seg friste til å ta med to ekorn hjem fra ferien i Thailand. <P>Illustrasjonsfoto: Scanpix<P>