Rabies-rev angrep hunder på Svalbard

Har testet positivt for den fryktede sykdommen. Hundene må trolig avlives.

LIVSFARLIG: Rabiessmitte er endemisk blant polarrever på Svalbard, hvor det siden 1980 er påvist et tjuetalls tilfeller. Ett av symptomene er at dyrene kan bli svært aggressive. Krabaten på bildet - døpt Joika - utviste mest nysgjerrighet da den tasset innom og hilset på Dagbladets fotograv under en fossilutgraving på Deltaneset i sommer. Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet
LIVSFARLIG: Rabiessmitte er endemisk blant polarrever på Svalbard, hvor det siden 1980 er påvist et tjuetalls tilfeller. Ett av symptomene er at dyrene kan bli svært aggressive. Krabaten på bildet - døpt Joika - utviste mest nysgjerrighet da den tasset innom og hilset på Dagbladets fotograv under en fossilutgraving på Deltaneset i sommer. Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En polarrev fra Svalbard, som gikk til angrep på hunder ved Hopen Meteorologiske Stasjon, har testet positivt for den smittsomme og ekstremt farlige virussykdommen rabies, melder Veterinærinstituttet.

Dette er første gang siden 1999 det er påvist rabies på den norske øygruppen. Sykdommen er en zoonose, noe som betyr at den kan overføres til mennesker. Sykdomsforløpet er snikende og vil alltid ende med døden dersom ubehandlet.

I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør 30 000 til 70 000 mennesker årlig på grunn av rabies.

Hundene må trolig avlives Hundene som ble angrepet er isolert og må trolig bøte med livet av preventive årsaker, til tross for at de i utgangspunktet er vaksinert mot rabies, opplyser distriktssjef Arne Mjøs ved Mattilsynets Tromsø-kontor til Dagbladet.

- Vi skal ha et møte på mandag hvor vi diskuterer saken og bestemmer oss for videre tiltak, inkludert skjebnen til hundene som ble angrepet. Det går også en del rev rundt stasjonen, og ett annet spørsmål er om vi eventuelt skal avlive og undersøke dem, sier Mjøs.

Symptomene kan inkluderer ofte unormal adferd. Ville dyr blir mindre sky; tamme dyr kan bli aggressive.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer