Rabiessmittet person døde

Ble smittet etter hundebitt.

DØDE: Personen som ble smittet av rabies under en ferietur i Asia, døde mandag. Foto: Helse Førde
DØDE: Personen som ble smittet av rabies under en ferietur i Asia, døde mandag. Foto: Helse FørdeVis mer

Det opplyser Helse Førde i en pressemelding. Ifølge NRK var den rabiessmittede en ung kvinne.

- Pasienten var innlagt i vår intensivavdeling, og døde fredelig med den nærmeste familien rundt seg, opplyser fagdirektør i Helse Førde, Trine Hunskår Vingsnes.

Pasienten ble smittet av sykdommen ved et hundebitt under en ferietur i Asia for omlag to måneder siden. Sykehuset fikk kjennskap til kontakten med hund sist torsdag, og lørdag bekreftet prøvesvar at vedkommende var smittet av rabies.

Også flere andre i reisefølget skal ha vært i kontakt med hunden. Disse følges opp av Folkehelseinstituttet.

Forekomst av rabies er vanlig i store deler av verden, men i Norge har rabies ikke vært påvist hos mennesker på fastlandet siden 1815, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Det er aldri påvist rabies hos mennesker på Svalbard, ifølge FHI. Det er ikke rapportert at rabies smitter mellom mennesker.

Rabies er en svært alvorlig virussykdom som angriper nervesystemet, og vil vanligvis, med noen få unntak, få en dødelig utgang. Sykdommen kan smitte fra dyr til menneske og forekomsten er vanlig i store deler av verden.

- I områder med rabies bør personer som har blitt bitt av hund eller andre dyr så raskt som mulig ta kontakt med lege for råd og vaksine, sier overlege Siri Feruglio ved Folkehelseinstituttet.

Rabies er en av sykdommene man kan vaksinere seg mot etter mulig smitte. Ifølge FHI må vaksinen gis omgående, også med minimal kontakt med spytt.

Det anbefales at man unngår kontakt med fremmede hunder, katter og andre pattedyr i områder hvor det forekommer rabies. I Norge bør kontakt med flaggermus unngås.

Sykdommen starter med smerter og ubehag rundt bittstedet. Deretter følger uro, depresjon og angstanfall. Og videre voldsom hyperaktivitet, aggresjon, hyperventilasjon, økt spyttsekresjon og krampeanfall. I noen tilfeller inntrer lammelser og koma uten forutgående kramper, ifølge FHI.