Råbillig olje truer velferden

For hver krone oljeprisen går ned, får det konsekvenser for hver og en av oss. Den lave oljeprisen truer både pensjoner og arbeidsplasser. Den fører også til lav kronekurs og høyt rentenivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Årets overføringer til Statens petroleumsfond, som skal sikre framtidas pensjoner, er for lengst nedjustert med 37 milliarder kroner.

I fjor høst trodde regjeringen at staten kunne sette vel 72 milliarder kroner på bok. Nå ser det ut til at beløpet er mer enn halvert.

Tidligere i høst beregnet regjeringen at statens overskudd fra olje- og gassvirksomheten ville bli på om lag 59 milliarder kroner neste år, men fortsetter oljeprisen å holde seg så lavt som i dag, blir overskuddet langt lavere.

Truer velferden

- Lav oljepris vil gjøre det krevende å finansiere folketrygden og andre velferdsgoder i årene framover. Varig lav oljepris kan bety at pensjonene må sikres via økt skatt, sier tidligere sentralbanksjef Torstein Moland.

Han har ledet det offentlig oppnevnte utvalget som har vurdert ulike fondskonstruksjoner for folketrygden.

- For å unngå dramatiske skatteøkninger i neste århundre når de store alderskullene for pensjoner kommer, er det nødvendig med meget høy sparing i lang tid framover. Lave oljepriser gjør dette vanskeligere. Alternativet til sparing er økte skatter eller å la folk selv ta ansvar for tilleggspensjoner. Det er forhastet å si at de lave oljeprisene vi nå ser, truer pensjonene. Men de gjør oppgaven mer krevende, sier Moland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer