Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Racak-likene hentet hjem

Pristina: Slekta til de 40 albanerne som ble drept i den kosovoalbanske byen Racak, strømmet til Pristina i dag for å hente de omstridte likene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre uker har ofrene for massakren vært gjenstand for en makaber dragkamp. Serbiske myndigheter kunngjorde i går at de ville frigi likene. Dagen etter begynte slektningene å komme til sentralsjukehuset i Pristina for å identifisere likene.

Andre familier ventet i sine landsbyer på busser som kunne ta dem til hovedstaden. På sjukehuset ventet de pårørende på lastebiler som skulle frakte de døde hjem, opplyste sykehuspersonalet.

Den serbiske avgjørelsen er en betydelig innrømmelse. Tidligere hadde de sagt de ville frigi likene i tre omganger for å hindre en massebegravelse med politiske overtoner. Slektningene til de døde nektet å gå med på det, og krevde å få hjem alle samtidig.

Obduksjoner

Internasjonale observatører har talt 45 drepte etter det som skal ha vært en massakre i Racak 15. januar.

De 40 likene ble brakt til Pristina for å obduseres. Obduksjonen skulle fastslå om de ble skutt på kloss hold i en massakre, slik observatørene hevder, eller om de ble drept i kamp, slik serberne sier.

Serberne fjernet likene og begynte på obduksjonen før internasjonale eksperter rakk å slutte seg til. En gruppe finske eksperter var med på den siste delen av obduksjonsarbeidet.

Observatørene har anklaget begge parter for å bruke likene til politiske formål, noe sjefen for OSSE-observatørene, William Walker, kaller grotesk.

Politisk begravelse

Albanerne ønsker å begrave de drepte i en stor fellesbegravelse som kan samle oppmerksomheten om kampen for kosovoalbansk selvstendighet. Men serberne vil at de skal begraves i separate seremonier.

Det er ikke klart hvor begravelsen vil finne sted. Racak er som en spøkelsesby. Hele området kontrolleres av serbiske stillinger på bakketoppene, noe som gjør det risikabelt for kosovoalbanerne å holde begravelsen, som ventes å trekke en stor menneskemengde til området.

Kosovoalbanerne har bedt de serbiske sikkerhetsstyrkene om å trekke seg bort mens begravelsen foregår, og OSSE har gjentatt oppfordringen.

Serberne har ikke svart, men dersom de ikke trekker seg bort, vil OSSE sørge for omfattende tilstedeværelse.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media