Racer mot Oslo-billøp

Beboere i Gamlebyen i Oslo føler seg overkjørt av skistjernen Thomas Alsgaard og de andre som i morgen råkjører gjennom gatene i Oslo Racing Festival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De argeste motstanderne av Oslo Racing Festival akter å punktere fartsfesten neste år.

- Det er hårreisende at løpet arrangeres midt i middelalderbyen! Vi sliter med nok trafikkstøy som det er, og vil markere vår motstand under festivalen, sier leder Jeanett Christensen i Gamlebyen beboerforening.

Likegyldig

For henne er det revnende likegyldig at løpet bare varer en helg. Også Gamle Oslos bydelsutvalg, Natur og Ungdom, Interesseforeningen Oslo Middelalder og Gamlebyen historielag er blant dem som har kjempet innbitt mot Oslo Racing Festival.

Og tapt.

Nylig avslo Miljøverndepartementet en klage på riksantikvarens godkjennelse, som beboerforeningen sendte i mai.

Eksos

Arrangørene har ambisjoner om en årlig rallyfestival. Tidligere ordfører Albert Nordengen vil gjøre hva han kan for å hindre dette. Som formann i Oslo Middelalderfestival er han dypt skuffet over at bilracet fikk grønt lys. Han vil arbeide for at løpet flyttes til et annet sted.

- Eksos og bråk har ingenting å gjøre så nær et område som burde vært fredet, sier Nordengen.

Løpsgeneral Arne Berg i Oslo Racing Festival er oppgitt over kritikken.

- Vi kan ikke drive å lage kloninger av oss sjøl. Det må være takhøyde for forskjellige aktiviteter i samfunnet, sier han.

Berg drar paralleller til Monaco, og peker på hva Rally Monte Carlo har betydd for det vesle fyrstedømmet. Han mener billøpet lørdag vil glede flere enn det forarger. Han får støtte av bydelsutvalgsleder Geir Werner (Frp) - en av de få gamlebyvennene som synes rally i by'n er helt okei.

may.linn.gjerding@dagbladet.no