Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Racet er i gang!

Dette er kandidat nummer 1 til presidentvalget i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det måtte skje, men allerede før utfalllet av kongressvalget er formelt avklart var det et faktum:

Demokraten Tom Vilsack, guvernør i delstaten Iowa, har i dag fylt ut de nødvendige skjemaene og levert dem hos den føderale valgkommisjonen. I dokumentene etablerer han komiteen som skal drive valgkampen hans - det første offisielle steget mot Det hvite hus, melder AP.

Mange mulige

- Amerikanerne sendte en krystallklar beskjed på tirsdag. De vil ha ledere som drar dette landet i en ny retning. De vil ha ledere som deler deres verdier, forstår deres behov og respekterer deres intelligens. Det er det jeg har gjort som guvernør, og det er det jeg har tenkt å gjøre som president, uttaler Vilsack.

Ikke hørt om ham, sier du? Vilsack regnes som lite profilert også i USA, og vil måtte kjempe svært hardt for å hamle opp med toppkandidater i demokratenes leir som Hillary Clinton og Barack Obama.

Men om ikke annet er altså Vilsack først ute med å gjøre sitt kandidatur formelt.• Se listene over demokratenes og republikanernes mulige kandidater

Sentrumspolitiker

Da Vilsack ble valgt til guvernør i 1998 ble han den første demokraten i embetet på 30 år, og går i år av som lovet etter to fullførte fireårsperioder. Ifølge Iowa-avisa DesMoinesRegister.com har han markert seg både i forhold til en mer liberal abortlovgivning og kampen for homofiles rettigheter - svært kontroversielle temaer i amerikansk politikk.

FAVORITT OG OUTSIDER: Det regnes i dag som svært lite sannsynlig at Tom Vilsack kan hamle opp med Hillary Rodham Clinton i demokratenes primærvalg våren 2008. Her sitter de sammen på et bilde fra 1998. Arkivfoto: SCANPIX/AP
FAVORITT OG OUTSIDER: Det regnes i dag som svært lite sannsynlig at Tom Vilsack kan hamle opp med Hillary Rodham Clinton i demokratenes primærvalg våren 2008. Her sitter de sammen på et bilde fra 1998. Arkivfoto: SCANPIX/AP Vis mer

Vilsack beskrives imidlertid som en politiker i sentrum. Selv om Iowa-kandidaten neppe vil bli sett på som favoritt med det første, bemerker AP at begge de to siste demokratene som har vunnet en presidentvalgkamp, Jimmy Carter i 1976 og Bill Clinton i 1992, var tidligere guvernører som ble betraktet som sentrumspolitikere.

Iowa-guvernøren er også leder av Democratic Leadership Council, en gruppering som hjalp Bill Clinton til å starte sin valgkamp.

I år har han reist rundt i USA og drevet valgkamp for andre demokratiske guvernørkandidater, og er kjent som en svært god pengeinnsamler. På feiringen av hans 51-årsdag i 2001 sørget han for at folk betalte inn over én million dollar til demokratenes valgkampkasse, skriver Des Moines Register.

Så er det bare å starte nedtellingen. I dag er det 725 dager igjen til valget...

image: Racet er i gang!
<B>RESPEKTERT:</B> Tom Vilsack ble den første demokraten på 30 år som ble guvernør i Iowa. Nå sikter han høyere - mye høyere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!