Råd fra fagbevegelsen:

Råd til Jonas:- Bli tydeligere, klarere, råere

- Det er lettere for mange av våre medlemmer å velge noen på venstresida som har et klarere budskap enn Ap, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.

TYDELIGERE BUDSKAP: Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, kommer fra byggbransjen og har i årevis jobbet med tiltak mot sosial dumping. Han er fornøyd med Aps arbeidslivspolitikk, men råder Jonas Gahr Støre til å være tydligere og mer overbevisende i sitt budskap. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
TYDELIGERE BUDSKAP: Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, kommer fra byggbransjen og har i årevis jobbet med tiltak mot sosial dumping. Han er fornøyd med Aps arbeidslivspolitikk, men råder Jonas Gahr Støre til å være tydligere og mer overbevisende i sitt budskap. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Trondheim (Dagbladet): På LOs representantskapsmøte i Trondheim i dag manet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre til mobilisering foran kommunevalget.

Men etter seks år i opposisjon mot Høyre, Frp og etterhvert Venstre og KrF i regjeringen sliter Ap med oppslutningen. På Ipsos politiske barometer for mai fikk Ap 26, 9 prosent. Sp gjør rekordmålinger, men også SV, Rødt og MDG har styrket seg markant. Jonas Gahr Støre gjør det også svakt på statsministermålinger og partiledermålinger.

Dagbladet spurte tillitsvalgte i fagbevegelsen om råd til Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Hvorfor øker ikke oppslutningen om Ap? Hva må Ap og Jonas Gahr Støre gjøre for å vokse fram mot valget i høst?

- Hvis jeg skal samle i ett råd, så er det å være tydelig og overbevisende i den politikken han vil føre. Jonas er jo en kompromissets mann, og vil forankre ting hos alle parter. En del mener jo at det blant annet har åpnet for økt vekst til venstre for Ap, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad.

Lekker til venstre

- Nå er heldigvis den politiske situasjonen i Norge slik at om Ap lekker, så lekker de til venstre. Det er ikke noen mobilisering for høyresida hos oss. Så i denne forsamlingen, enten de fra offentlig eller privat sektor, tror jeg rådet er å være overbevisende og tydelig i budskapet, sier Krogstad, som har bakgrunn fra byggfaget.

- Alle ledere må inngå kompromisser når de er i posisjon, men Jonas er en type som tar slike diskusjoner i offentligheten. Når vi har konkurrerende partier som er ute etter de samme velgerne, med partiledere som er gode i media og som er klare i sin tale, og når noen av våre medlemmer mener Ap ikke er fullt så overbevisende i saker de er opptatt av, så velger de det klareste og tydeligste alternativet, sier Krogstad.

- Sliter med imaget

Han mener også Støre har fått et imageproblem.

- Han sliter litt med sin bakgrunn, og har fått et image som er tungt for han å bli kvitt og som gjør at han sliter med å få den store troverdigheten i våre grupper. Folk sier han ikke er opptatt av sosial dumping. Men det er han.

- Vi har fått gjennomslag for mye mer i kampen mot sosial dumping enn vi fikk til med Jens Stoltenberg. Det som mangler, er er klart, tydelig og overbevisende budskap, sier Krogstad.

- Er du bekymret for Aps oppslutning?

- Ja, det er klart. Men det er bra at veksten kommer på rødgrønn side og ikke på borgerlig side, sier Krogstad.

TYDELIGERE MOT SENTRALISERING: Leder LO Stat Per André Aas mener Ap har tapt oppslutning etter forlik med regjeringen i forrige periode, som forsvarsforliket. Han mener Ap må ta klare valg og være tydeligere i retorikken. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
TYDELIGERE MOT SENTRALISERING: Leder LO Stat Per André Aas mener Ap har tapt oppslutning etter forlik med regjeringen i forrige periode, som forsvarsforliket. Han mener Ap må ta klare valg og være tydeligere i retorikken. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Senterpartiet har truffet bedre

Leder av LO Stat, Per André Aas, mener også at Ap-lederen kan bli tydeligere. Han mener Ap fortsatt sliter med konsekvensene av flere forlik partiet gjorde i forrige periode.

- Ap får fortsatt skylda selv om andre har sittet og styrt i flere år. Jeg kommer fra Forsvaret, og der er forsvarsforliket om å legge ned Andøya og å flytte Bell-helikoprene fra Bardufoss, fortsatt betent. Man skal ikke undervurdere kraften som ligger i disse sakene.

- Jeg får hele tida meldinger fra folk om sentralisering og utarming av distriktene, og der har Senterpartiet truffet nerven bedre enn Ap, og har tatt tydelige valg. Du har alle reformene som går, fra sykehus til politi, og Ap blir stående litt i spagaten og evner ikke å ta valgene som må tas. Hvis man vil favne begge sider, går man skoen av seg.

- Skikkelighet kan bli en hemsko

- Hva kan gjøres fram mot kommunevalget?

- Man må ha fokuset på det mange rødgrønne kommuner har gjort for å bremse privatisering og sikre heltidsstillinger, som for eksempel i Trondheim. Jonas kan bli tydeligere. Han har enda litt mer å gå på der, sier Aas.

Også forbundsleder i Postkom, Odd Christian Øverland, ser gjerne at Aps retorikk og kommunikasjon overfor velgerne blir tydeligere.

- Støre er en veldig skikkelig partileder, og det setter jeg stor pris på. Men hans skikkelighet kan også bli en hemsko. Han kan godt bli litt røffere og råere, mener løverland.

- Snakk om verdiskaping

Forbundet Industri Energi bevilger ikke penger til Aps valgkamp, og er ifølge forbundslederen, Frode Alfheim, et av de mest partipolitisk nøytrale forbundene. De er opptatt av verdiskaping, industri- og næringspolitikk, og ikke minst for kårene for olje- og gassnæringen.

- Ap må som andre partier tenke på framtidig verdiskaping, sikre eksisterende og ny industri i den omstillingen Norge skal gjennom. Det er ikke veldig lett å nå fram i media med en offensiv næringspolitikk. Det synes jeg Ap har, bortsett fra ett negativt vedtak på landsmøtet.

- Vedtaket om Lofoten, Vesterålen og Senja, som ødela mye. Men vi er jo nødt til å kjøre fram det som er bra, og hvis det blir et rom for å diskutere verdiskaping og sysselsetting, har vi et godt utgangspunkt. Der har Jonas en god stemme. Det er industri pg produksjon som gjør at vi sakte, men sikkert har bygd opp velferdssamfunnet. Å tro at en skal ha sterk velferdsstat uten å verdiskaping, det holder ikke, sier Alfheim.

VERDISKAPING: Leder av Industri Energi, Frode Alfheim,vil ha mer fokus på industribygging og verdiskaping: Foto: Scanpix
VERDISKAPING: Leder av Industri Energi, Frode Alfheim,vil ha mer fokus på industribygging og verdiskaping: Foto: Scanpix Vis mer

Mot økte forskjeller

Han vil også ha sterkere fokus på fordelingen mellom arbeid og kapital, på fordeling av overskudd og verdiskaping.

- Mange i sentrum/venstre etterlyser en klarere stemme på hvordan vi skal beholde mest mulig likhet. Der har Jonas vært tydelig, og det må han fortsette med, sier Alfheim.