Radaren i Vardø

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Globus 2 kalles kjemperadaren i Vardø som norske myndigheter hevder driver med kartlegging av skrot i rommet. I kveld sendes et Brennpunkt-program der Philip E. Coyle som var direktør for testing av nye våpensystemer i Pentagon, hevder at radaren fungerer som tidligvarsling for det amerikanske forsvaret mot angripende atomraketter. I 2002 brøt president George W. Bush ut av ABM-avtalen fra 1972 som regulerte slike våpensystemer mellom USA og daværende Sovjet.

Siden 2002 har amerikanske teknikere arbeidet med å oppgradere Globus-radaren. Forsvarsminister Kristin Krohn Devold vil nå ikke uttale seg om radaren. Tidligere forsvarsministere har avvist at radaren er en del av Star Wars-systemet, men avtalen med USA om utveksling av data fra den, holdes hemmelig. Norge er imot utvikling av et rakettforsvar, og norske myndigheter må nå klare opp i usikkerheten rundt Globus 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer