Radarstråling slo ut norsk kystvaktskip

Amerikansk krigsskip sto bak.

Nordkapp Kystvaktskipet Nordkapp ble utsatt for radarstråling som ga 66 personer lettere stråleskader. Her er skipet ved ved Nordkapp-platået.

Foto MIKKELSEN/WILLIAM Dagbladet
Nordkapp Kystvaktskipet Nordkapp ble utsatt for radarstråling som ga 66 personer lettere stråleskader. Her er skipet ved ved Nordkapp-platået. Foto MIKKELSEN/WILLIAM Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stråling fra radaren på et amerikansk krigsskip slo ut instrumenter på kystvaktskipet Nordkapp. Det var 66 mannskap om bord og mange ble lettere stråleskadet.

Det går fram av rapporten fra undersøkelseskommisjonen. Amerikanske myndigheter bekrefter at de er ansvarlige for hendelsen etter at de først avviste alt ansvar.

- Amerikanske myndigheter har bekreftet ovenfor oss at de er ansvarlig for det som skjedde, sier sjef for operasjonsavdelingen på Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, Arne Morten Grønningsæter til NRK.

Hendelsen skjedde i Barentshavet 24. august under en felles norsk-russisk-amerikansk øvelse.

- Vi har fått all informasjon vi har bedt om fra amerikanske myndigheter og denne informasjonen samsvarer også, så vidt vi kan se nå, med observasjonene undersøkelseskommisjonen har gjort med tanke på hendelsesforløp og årsaksforhold, sier Arne Morten Grønningsæter.

Ifølge ABC Nyheter ble 60 av de 66 i besetningen utsatt for strålingen fra USS Farragut. Flere ble dårlige, men det gikk likevel elleve dager før mannskapet kom til legebehandling i Tromsø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer