Regjeringsplattform

Radbrekker kontantstøtta: KrF forbanna

Kontantstøtta fjernes for store deler av norske småbarnsfamilier. KrF rister på hodet, og mener politikken settes i revers.

OPPRØRT: KrF-leder Olaug Bollestad er ikke fornøyd med at kontantstøtta avvikles for mange småbarnsfamilier.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

OPPRØRT: KrF-leder Olaug Bollestad er ikke fornøyd med at kontantstøtta avvikles for mange småbarnsfamilier.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Hurdal-plattformen til Ap og Sp kommer det fram at kontantstøtta reduseres betraktelig.

Plattformen sier at kontantstøtta avvikles for barn mellom 18 og 24 måneder. Ordningaen skal erstattes av en småbarnsstøtte for foreldre som har søkt om, men ikke fått, barnehageplass.

Kontantstøtta blir værende på dagens nivå for barn mellom 12 og 18 måneder.

Opprørt KrF

KrF-leder Olaug Bollestad er rasende.

- Jeg er skuffet, men ikke overrasket over at en Ap/Sp-basert regjering vil svekke kontantstøtta betydelig. Dette er å sette familiepolitikken i revers, sier hun til Dagbladet.

- Jeg lurer på hvorfor valgfrihet er et problem? De rødgrønne sine løsninger tar utgangspunkt i at alle familier skal passe inn i samme, fortsetter Bollestad.

HURDALSPLATTFORMEN: Onsdag la Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum fram regjeringsplattformen på Hurdal. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HURDALSPLATTFORMEN: Onsdag la Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum fram regjeringsplattformen på Hurdal. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun er ikke imponert over den nye ventestøtta regjeringen vil ha istedetfor kontantstøtte.

- Den lille tiden man i dag kan utsette barnehagestart blir med denne politikken redusert og en såkalt ventestøtte gir heller ingen reell valgfrihet. De som ønsker å være litt lenger hjemme med barna sine blir fratatt den muligheten, sier Bollestad, som i dag kunngjorde at hun ønsker seg jobben som KrF-leder etter Kjell Ingolf Ropstad.

Ap tapte abort

Regjeringsplattformen til Ap og Sp har også besluttet å utrede abortnemdene - men ikke avskaffe dem, slik Ap ønsker.

Plattformen lyder: "Nedsette et utvalg som skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner somtar abort, og alternativer til dagens abortnemnder. Regjeringspartiene står fritt til å søkeflertall i Stortinget for sine standpunkter om abortloven".

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Arbeiderpartiet gikk til valg på avskaffe nemdene, men har altså ikke fått gjennomslag for dette i forhandlingene med Sp, som ønsker å beholde dagens ordning.

AUF: - Viktig steg

AUF-leder Astrid Hoem vil ikke vedkjenne at abortsaken er noe stort tap for Ap.

- En utredning er et viktig steg i riktig retning. Og så håper vi det ender med et flertall på Stortinget for å utvide selvbestemt abort til uke 18, sier AUF-leder Astrid Hoem til Dagbladet.

SKUFFET: Rødts partileder Bjørnar Moxnes er skuffet over den nye regjeringens plan for Ullevål sykehus. Video: Jostein Sletten. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Vis mer

- Hvis det er nødvendig med en utredning av dette, burde ikke den kommet før Ap vedtok dette på landsmøtet i vår?

- Vi skulle gjerne hatt en utredning før, men på daværende tidspunkt hadde vi en regjering som var mer opptatt av å innskrenke abortloven enn å utvide den, svarer AUF-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer