VEIEN TIL FATTIGDOM: Lan Marie Berg og Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne jublet over rekordresultat i skolevalget. Men politikken deres er en vei til fattigdom og en omvei til det grønne skifte, mener digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VEIEN TIL FATTIGDOM: Lan Marie Berg og Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne jublet over rekordresultat i skolevalget. Men politikken deres er en vei til fattigdom og en omvei til det grønne skifte, mener digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Radbrekker MDG:
- Naivt luftslott

MDGs politikk er veien til fattigdom - ikke varige klimakutt, sier Høyre-topp Nikolai Astrup. Høyre vedder mot levelig klima, svarer MDG.

Publisert

«De grønne vil gradvis redusere arbeidstida fra 37 til 30 timer per uke, hvor redusert arbeidstid i hovedsak erstatter reallønnsøkning. I samarbeid med partene i arbeidslivet vil vi jobbe for at flere skal kunne velge redusert arbeidstid».

Formuleringen er hentet direkte fra MDGs partiprogram og får det til å renne iskaldt vann gjennom årene til den klimaengasjerte digitaliseringsministeren Nikolai Astrup (H).

- Det er naivt å tro at vi kan løse klimautfordringene og løfte millioner av mennesker ut av fattigdom, uten at vi har økonomisk vekst og utvikling. MDGs politikk er et luftslott. Det høres flott ut, men fungerer ikke, sier Nikolai Astrup.

For er det én ting verden ikke trenger er det at vi skal jobbe mindre.

MDGs rakettvekst

Tirsdag fikk MDG for første gang over 10 prosent på en nasjonal måling. NRK og Aftenpostens kommunevalgmåling kan varslet et historisk grønt valgskred.

Onsdag kveld kan det virke som om MDG har falt i styrkedrikkgryta. For første gang ble MDG målt til over 20 prosent i Oslo av Nettavisen og Amedia - og De grønne er nå større enn Arbeiderpartiet i hovedstaden.

- Bekymrer MDGs vekst deg?

- Det som bekymrer meg er klimakrisen, og at vi har så liten tid på å løse den at vi ikke kan kaste tiden bort på løsninger som ikke virker. Heldigvis har vi gjort en rekke investeringer de siste åra som kommer til å gi betydelige utslippsreduksjoner over tid. Det er det vi kan kalle grønn omstilling, og vi ville aldri fått muligheten til å gjøre de investeringene hvis MDGs politikk hadde fått gjennomslag og Norge hadde hatt null- eller negativ vekst, sier Astrup.

MDG: Den desiderte vinneren i skolevalget var MDG, med 10,8 prosent oppslutning. Vis mer

Unge Høyre-råd

I MDG-leiren har de bitt seg merke i Klassekampens avsløring av Unge Høyres valgkampråd. Og videreformidler dem raust til Astrup.

- Astrup burde kanskje lytte til Unge Høyres valgkampråd - ikke stå på stand med poloskjorte og snakk om at du bryr deg om de fattige. Er det noen som øker forskjellene i Norge så er det dagens regjering, og er det noe som rammer de fattige aller mest, både her hjemme og i verden for øvrig, ja så er det klima- og naturkrisen, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad i MDG.

Hermstad mener kortere arbeidstid ikke er en omvei til et lavutslippssamfunn, men en snarvei til et lykkeligere liv - for alle.

- Det er arrogant at Nikolai Astrup, regjeringens rikeste mann, skal belære Norge om ulikhet eller verdien av lønnsarbeid. Kortere arbeidstid gir bedre fordeling, se bare på land som USA eller Brasil, hvor fattigfolk jobber for luselønn, mens topplederne tjener hundrevis av millioner. Kortere arbeidstid gir dessuten mindre stress og press, og et lavere ressursforbruk, sier Hermstad.

ADVARER: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup mener MDGs politikk gjør verden dårligere rustet til å bekjempe klimaendringene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ADVARER: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup mener MDGs politikk gjør verden dårligere rustet til å bekjempe klimaendringene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Finanskrisen ga utslippskutt

Astrup vil tvert imot ha alle mann på dekk og sette alle kluter til - for å redde verden fra klimakatastrofe.

- Det er arbeidskraften, vår viktigste nasjonale formue, som gjør det mulig å opprettholde et samfunn med høyt velferdsnivå og små forskjeller. Det er også arbeidskraften som gjør det mulig å investere i det grønne skiftet, slik at vi kan redusere utslippene, sier Astrup.

Da finanskrisen begynte å ulme i 2007 og slo ut i full brann i finansmarkedene høsten 2008, førte det til kraftige utslippskutt. I 2008 falt industri- og kraftutslippene i EUs kvotesystem med 6 prosent. I 2009 falt utslippene med 11 prosent, ifølge Financial Times.

Et ypperlig eksempel på at det er fullt mulig å kutte utslippene raskt med MDG-metoden, påpeker Astrup.

- Med MDGs politikk vil utslippene kanskje gå ned på kort sikt. Under finanskrisen så vi at utslippene gikk ned, men det var ikke fordi vi hadde omstilt samfunnet og begynt å bruke grønnere produksjonsmetoder. Da aktiviteten økte igjen, fulgte utslippene etter. Det er enkelt å kutte utslipp, det er bare å skru av knappen i fabrikken, men da stopper samtidig utviklingen, sier digitaliseringsministeren.

SKOLEVALGENE: Kommentator i Dagbladet, Martine Aurdal, mener det er grunn til å tro at resultatet av skolevalgene vil gi ringvirkninger på selve valget. Video: Martine Aurdal Vis mer

- Gufs fra fortida

- Høyre ønsker ikke å sette en sluttdato for norsk olje- og gass. Viser ikke det at dere nettopp satser på at det grønne skiftet ikke vil lykkes?

- Vi gjør vårt ytterste for å omstille Norge til et lavutslippssamfunn, for eksempel ved å gjøre miljøvennlige alternativer billigere. Det er ingen som faser inn elbiler så raskt som oss og vi har allerede 100 prosent fornybar energi. Tyskland tok en for laget på solenergi, nå tar vi en for laget på elbiler. Det gjør at etterspørselen etter olje vil falle, sier Astrup.

SKOLEVALG: MDG øker med hele fire prosentpoeng siden forrige skolevalg. Video: Miljøpartiet De Grønne Vis mer

Nettopp oljepolitikken mener MDG-Hermstad avslører Høyre. De står til knes i olje, mens de prøver å iføre seg den nye grønne drakta.

- Antall olje- og gasslisenser har eksplodert under denne regjeringen, og dette er et veddemål mot et levelig klima. Utslippene går ikke ned, og vi er dundrende på etterskudd med Paris-målene. Regjeringen vil overlate omstillingen til de som kommer etter oss, og la dem ta jobben med å reparere et ødelagt klima, sier Hermstad - og tar videre sats:

- Astrup og Høyre framstår som et gufs fra fortida når de vil satse videre på gammeldags grå vekst som er basert på nedbygging av natur, klimaforurensning og å fylle fjordene våre med dritt og gruveslam.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer