Radbrekker NRK

De dyktige NRK-ansatte får sikkert jobb et annet sted, sier Frp-leder Sylvi Listhaug. Frp foreslår å halvere NRK allerede fra nyttår og kutte tre milliarder.

SAMLENDE: «Maskorama», her med Daniel Kvammen som ulven, er et av NRK-programmene som samler flest seere. Spørsmålet er hvor mange kostymer det blir med en halvering av NRK-budsjettet. Foto: NRK
SAMLENDE: «Maskorama», her med Daniel Kvammen som ulven, er et av NRK-programmene som samler flest seere. Spørsmålet er hvor mange kostymer det blir med en halvering av NRK-budsjettet. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- NRK må prioritere hardere på hvilke tilbud de skal gi oss TV-seere, sier Sylvi Listhaug med et smil.

Dagbladet har akkurat spurt om konsekvensene av det foreslåtte NRK-kuttet på tre milliarder. Det er bare ett av punktene som tar Frp's offentlige pengebruk ned med 37,2 milliarder sammenliknet med regjeringens forslag.

Tar sparepengene

I tillegg til å tømme Folketrygdfondet for penger og forsyne seg med utbytte i milliardklassen fra statlige selskaper, gir det grunnlag for Frp's store grep:

  • En skattelette på 57,7 milliarder
  • Pumpeprisen vil falle med 7-8 kroner for fossilt drivstoff.
  • Halvering av matmomsen
  • For en familie på fire vil det bety 32 000 kroner mer å rutte med, ifølge Frp-budsjettet

Pengene tas ved å tømme Folketrygdfondet for 27 milliarder, ta økt utbytte fra statlige selskaper - og altså halvere NRK.

SKATTELETTER: Frp-leder Sylvi Listhaug, kommsjef Jon Helgheim og finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi går inn for skattelettelser på nærmere 60 milliarder sammenlignet med regjeringens opplegg. Foto: Annika Byrde / NTB
SKATTELETTER: Frp-leder Sylvi Listhaug, kommsjef Jon Helgheim og finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi går inn for skattelettelser på nærmere 60 milliarder sammenlignet med regjeringens opplegg. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Listhaug: - På tide

Hvordan tenker Listhaug det vil gå hvis en bedrift som omsetter for litt over seks milliarder får halvert inntektene med en måneds varsel?

- Vi skal ikke styre pengebruken til NRK, men det er ingen tvil om at NRK har store ressurser sammenliknet med alle andre medier. Det er på tide å stramme inn livreima der også så vi får sikret mer penger til folk og bedrifter.

- Så det å halvere budsjettet er «å stramme inn livreima»?

- Ja. Tre milliarder kroner er fortsatt ekstremt mye penger, og det er mange mediehus i Norge som ville ment det er ufattelig mye - inklusive Dagbladet, sier Listhaug.

NRK tause

Dagbladet har spurt NRK om konsekvensene av en halvering av inntektene ville fått, men de ønsker ikke å svare. Rolf Johansen, leder av journalistlaget i NRK, har følgende kommentar i en tekstmelding:

«Forslaget er så useriøst at jeg ikke ønsker å kommentere det.»

Listhaug innser at budsjettforslaget ville fått store konsekvenser for de NRK-ansatte som jobber i hjørnesteinsbedriften på Majorstuen i Oslo.

- Hva har du å si til de NRK-ansatte som ville fått oppsigelse til jul?

- Vi må prioritere, det er tøffe tider. Det er mange som sliter i Norge, da må vi styre pengene inn på det viktigste. For oss er det viktigste at folk har råd til å betale regningene sine og har penger nok til mat og strøm enn at vi skal bruke seks milliarder kroner på NRK, sier Listhaug, og fortsetter:

- Så er det helt sikkert sånn at de dyktige folkene som jobber i NRK har mulighet til å få seg jobb andre steder. Det er mangel på arbeidskraft i norsk arbeidsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer