Raddis-fortid, barnehagejobb og kone med diplomatfar

Slik er al-Qaida-nordmannen som jaktes av CIA, PST og etterretningstjenester over hele verden.

VENSTRERADIKAL: Før hang mannen med Blitz-miljøet og var aktiv på venstresida politisk. Så konverterte han til islam og reiste til Jemen. Foto: Privat
VENSTRERADIKAL: Før hang mannen med Blitz-miljøet og var aktiv på venstresida politisk. Så konverterte han til islam og reiste til Jemen. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han er en tidligere venstreradikal 33-åring med plettfri vandel, født og oppvokst i Oslo-området. Han vokste opp med hvite, norske foreldre og hadde sin ungdomstid i radikale politiske miljøer og Oslos musikkmiljø. På CV-en har han oppført jobber i byggefirmaer og en barnehage. Mannen har et familiemedlem som jobber i et departement og han er gift med ei diplomatdatter.

Dette er mannen som nå jaktes på av CIA-agenter, britenes MI6 og MI5, Forsvarets etterretningstjeneste, PST og andre vestlige sikkerhetstjenester. De er sikre på at mannen er bombetrent i Jemen og klargjort av noen av al-Qaidas mest blodtørstige feltsersjanter for en «spektakulær» terroraksjon i et vestlig land — kanskje mot London-OL, kanskje i Norge.

En rekke sentrale kilder bekreftet i går «al-Qaida-nordmannens» identitet overfor Dagbladet. Konvertittens tilforlatelige bakgrunn betegnes som svært oppsiktsvekkende i antiterror-sammenheng.

Politisk engasjert Mannens barndomshjem, en flott, hvit enebolig, ligger idyllisk til i en rolig kommune med lav innvandrer-tilflytting like utenfor Oslo. Der tilbrakte han hele oppveksten, med et gryende engasjement på den politiske venstresida.

Seinere har den filosofi-interesserte mannen framstått som medlem av Miljøpartiet de grønne og har engasjert seg i ulike underskriftskampanjer og i ei marxistisk-orientert «arbeidsgruppe». Etter terrorangrepene i USA i 2001 ble han oppfattet som en konspirasjonsteoretiker som ikke trodde på de amerikanske myndighetenes versjon av hvem som sto bak.

- Du kan si han er naiv, og ganske lett å lede, mener en person som har detaljkunnskap om 33-åringens fortid.

I 2002, parallellt med kortvarige jobber som håndverker i to forskjellige bedrifter, meldte den da 23 år gamle mannen flytting til en bygård i Oslo sentrum, bare et par kvartaler fra Blitz-huset.

Der skal han ha bodd i halvannet år før han fram til 2005 igjen ble folkeregistrert i barndomshjemmet utenfor byen. Samtidig jobbet han noen få timer i uka i en stor barnehage i Oslo, og fikk etterhvert en fulltidsstilling der i samme periode som han flyttet tilbake til sentrum.

Konverterte Han innledet nå et forhold til en kvinne fra et nordafrikansk land — den muslimske dattera til en betrodd diplomat som hadde vært stasjonert i Norge. I 2008, i samme periode som han slutter i barnehagejobben og gifter seg med kjæresten — konverterte han til hennes religion. Han flyttet også offisielt hjem til morens adresse nok en gang.

REISTE HIT: Al-Qaida-milits i en bil i Azzan i det sørlige Jemen. Foto: AFP/Scanpix
REISTE HIT: Al-Qaida-milits i en bil i Azzan i det sørlige Jemen. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

I 2008 gjorde han sin første reise til Jemen, i utgangspunktet for å studere arabisk, ifølge flere kilder. Seinere skal en tur til Egypt ha endt med problemer med sikkerhetspolitiet, angivelig fordi han hadde tatt kontakt med konservative muslimer som var sterkt mislikt av Mubarak-styret.

En islam-konvertering som kan ha startet som en vanlig gest eller formalia i forbindelse med ekteskapet utviklet seg oppsiktsvekkende raskt til en dragning mot ekstreme islamister, ifølge sikkerhetstjenestene som nå etterforsker mannen. Han endret livsstil, sluttet helt å drikke alkohol og bruddet med omgangskretsen ble etterhvert nesten totalt.

- Han kuttet kontakt med alle de gamle vennene etter at han ble radikal, sier en tidligere venn til Dagbladet.

Delvis sammen med en liten, betrodd klikk av meningsfeller skal den tidligere barnehageonkelen ha oppsøkt flere moskeer. Blant dem er minst én menighet i Drammen og den høyt respekterte Rabita-moskeen i Oslo, som blant annet har fått besøk av kongefamilien.

Fikk barn nylig De siste tre åra har konvertitten vært folkeregistrert i leiligheter i tre forskjellige bydeler i Oslo, blant annet hos en mann i 40-åra med innvandrerbakgrunn som flere ganger har nektet å snakke med Dagbladet.

På 33-åringens siste kjente adresse, midt mellom et sykehjem og en barnehage, var det i går ingenting som tydet på at den forsvunnede beboeren er hovedperson i en høyst uvanlig klappjakt i etterretningsverdenen.

For kort tid siden ble han pappa, trolig like før han for alvor havnet i sikkerhetsstjenestenes søkelys. Kona, som ikke knyttes til radikal islam, valgte nylig å forlate Norge, og skal nå være i sitt opprinnelige hjemland i Nord-Afrika.

Sjokkbeskjed Etterforskere fra Kontraterrorseksjonen hos PST var i kontakt med familien til nordmannen tidlig i forrige uke. Familien fikk sjokkbeskjeden først etter at det amerikanske nyhetsbyrået AP sendte ut en melding om at en norsk konvertitt hadde fått terrorutdannelse i en al-Qaida-leir i Jemen.

33-åringens mor hadde i går skrudd av mobiltelefonen sin, og er trolig på reise i utlandet. Da Dagbladet var ved den terrormistenkte mannens barndomshjem i går ettermiddag var det mørkt og låst, og hagemøblene var pakket sammen.

JOBBET I BARNEHAGE: I denne barnehagen jobbet mannen fra 2005 til 2007. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
JOBBET I BARNEHAGE: I denne barnehagen jobbet mannen fra 2005 til 2007. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Søsteren åpnet derimot døren da Dagbladet ringte på.

- Dette må være en vanskelig situasjon?

- Ja. Men jeg ønsker ikke å snakke med dere om det, sier søsteren til Dagbladet.

FLYTTET OFTE: Mannen har flyttet svært ofte, i og utenfor Oslo. Dette er mannens siste bolig. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
FLYTTET OFTE: Mannen har flyttet svært ofte, i og utenfor Oslo. Dette er mannens siste bolig. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer