Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raddisene på Nordberg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tyrilistiftelsen vil leie ut boliger for ungdom som har kjempet seg ut av rushelvetet og vil leve et normalt liv. Stiftelsen er tiltenkt 2 av 18 nye boliger som skal bygges i det attraktive Nordberg-området på en tomt hvor det nå står en rivingsklar låve.
  • Som vanlig blir planene møtt med protestaksjoner fra enkelte naboer. De ønsker ikke en bolig for tidligere rusmisbrukere så nær skolene, studentboligene og fritidsanleggene som ungdom bruker, og har sendt en klage på byggemeldingen til plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. I klagen heter det at «utleieboliger for ungdom og beboere med særskilte boligbehov bryter klart med resten av området».
  • Blant de 33 naboene som har underskrevet klagebrevet, finner vi tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen, redaksjonssjef Janneken Øverland i Gyldendal forlag og musikeren Steinar Ofsdal. Felles for dem er at de i offentligheten oppfattes som mennesker med et sosialt og solidarisk sinnelag.
  • De har selvsagt den samme adgangen som alle andre til å bruke sin lovfestede rett til å klage på planlagte bygninger. Det er selve poenget med byggherrens plikt til å sende nabovarsel. Ofte kan naboer ha poenger som byggherre og bygningsmyndigheter ikke har vært seg bevisst, og som de seinere kan ta hensyn til. Men som offentlige personer har de nevnte kjendisene et ansvar for å tenke igjennom hva slags holdninger de gir uttrykk for ved å skrive under en slik klage. Noen ganger må egeninteresse og hensynet til egne barn og ungdommer veies opp mot det sosiale ansvar. For gamle radikalere burde det også være naturlig å vise medmenneskelighet med dem som ikke sitter på den grønne grein, men som prøver å få et fotfeste i livet.
  • Naboprotester begrunnes ofte med frykt for at hybelhus for tidligere rusmisbrukere kan representere en fare for områdets barn og unge. En slik frykt har ikke grunnlag i den faktiske virkeligheten. De aktuelle innflytterne ønsker å leve et rusfritt liv. Det er derfor de vil ut av bykjernen. Det er neppe de som fører ungdommer fra pene hjem ut i uløkka. Tilgangen på stoff og nye rusvaner baner seg vei gjennom helt andre kanaler. En annen grunn som sjelden blir uttrykt, men som nok er like reell, er engstelsen for at boligområdet skal bli mindre attraktivt med slike naboer, og at verdien av egen bolig skal falle.
  • Et særtrekk ved intellektuelle, samfunnsbevisste mennesker er at de legger vekt på rasjonelle argumenter, og ikke gir etter for fordommer og ubegrunnet frykt. Men vi løper åpenbart alle en risiko, i vår egotid, for at angsten eter sjelen.
Hele Norges coronakart