Råder homofile til å gå til psykiater

Biskop Ole Chr. Kvarme sjokkerer kristne homofile med uttalelser om at de kan "kureres" ved å gå til psykiater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo-biskop Kvarme tok opp det svært kontroversielle temaet «reorientering» under et møte med Åpen Kirkegruppe, skriver Dagsavisen.

I denne gruppen treffes homofile og lesbiske innenfor kirken.

Kvarme sa på møtet at han selv kjente til psykologer og psykiatere som «kunne hjelpe» homofile.

Sterke reaksjoner

Overfor Dagsavisen bekrefter Kvarme at han snakket om temaet, men han vil ikke gå inn i en diskusjon med Åpen Kirkegruppe gjennom mediene.

- Jeg nevnte for Åpen Kirkegruppe at jeg var glad for kontakten og dialogen med dem. Jeg sa også at jeg har kontakt med lesbiske og homofile i kirken vår som har valgt annerledes, sier Kvarme.

Nils Riedl er studentprest, og var møteleder da Kvarme møtte Åpen Kirkegruppe fredag for to uker siden. Han forteller at Kvarmes uttalelser, som kom helt på tampen av møtet, gikk inn på flere av dem som var der.

- Flere som var til stede på møtet, reagerte veldig sterkt på det biskopen sa. Selv tenkte jeg: «Hva i all verden er det han sier nå?», sier Riedl.

- Livsfarlig
Kirkeminister Trond Giske sier til Dagsavisen han er dypt uenig i at reorientering av seksuell legning i det hele tatt er et aktuelt spørsmål.

 - Mennesker som både er homofile eller lesbiske og kristne, blir satt i et umennekselig krysspress mellom egen tro og legning. Det er i ytterste forstand en problemstilling som har tatt livet av mennesker, sier statsråden til Dagsavisen.

- Har ødelagt dialogen

Da Kvarme ble innsatt som biskop i Oslo i fjor vinter, var det mange som reagerte på hans syn på homofili, som var svært forskjellig fra hans forgjenger Gunnar Stålsetts liberale holdning til homofile.

Men etter at han tiltrådte, har han tatt initiativ til dialog med de homofile innen kirken.

Inger Johanne Aas, som er prest og også holdt preken under gudstjenesten på visitasen, mener at biskopen viste en svært krenkende holdning til homofile.

– Kvarmes uttalelser er for meg enda en spiker i kista for mulighetene for en dialog med ham, sier Aas.

Christian Møllerop, leder av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjørings Oslo- og Akershusavdeling, var til stede på møtet, og beskriver uttalelsene som «horrible».

– Jeg følte meg voldsomt krenket. Indirekte sier han jo at homofili er en psykisk lidelse. Det er en foreldet debatt. Jeg vil minne om at sykdomsdiagnosen på homofili ble fjernet i 1982, sier Møllerop.

SJOKKERER: Biskop Ole Chr. Kvarme.