Råder kongen til å kontakte Stoltenberg

Kjell Magne Bondevik vil i morgen råde kong Harald til å be Jens Stoltenberg danne ny regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avstemningen i Stortinget er nettopp avsluttet. 71 representanter stemte for regjeringens forslag, mens 81 stemte imot. 13 representanter var fraværende og stemte ikke.

Kjell Magne Bondevik hadde på forhånd stilt kabinettspørsmål og sagt at han og regjeringen ville gå av dersom de tapte avstemningen i gasskraftsaken.

Etter at resultatet var klart, sa statsministeren dette:

- Som jeg nevnte kan ikke sentrumsregjeringen ta videre regjeringsansvar på et slikt grunnlag. Jeg vil i morgen søke Hans Majestet kongen om regjeringens avskjed. Jeg vil gi Kongen det råd å kontakte den parlamentariske lederen i det største partiet, Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg.

Det var en tydelig skuffet Kjell Magne Bondevik som møtte journalister fra aviser og TV-stasjoner etter at avstemningen var over.

- Jeg er selvsagt skuffet, for sentrumsregjeringen var god. Men sentrum kommer tilbake, sier Bondevik.

Han vil ikke spekulere i Jens Stoltenbergs mulighet til å danne en handlingsdyktig regjering.

- Det får bli hans oppgave å finne ut av det, sier Bondevik som mener flertallet opptrådte uryddig og ikke særlig gjennomtenkt i gasskraftsaken.

Han avviser at han er bitter, men innrømmer at han er skuffet. Samtidig uttrykker han undring over både Aps og Høyres holdning.

- Jeg registrerer med undring at Høyre bidrar til å felle en ikke-sosialistisk regjering. Ap undrer meg likevel enda mer når de snur sin politikk trill rundt. Det er vanskelig å finne en annen fornuftig forklaring på deres standpunkt enn at de ønsker regjeringsmakt, sier han til NTB.

Bondevik sier at han opplevde sin egen situasjon rolig og avslappet og at han ikke hadde personlige behov knyttet til utfallet. Han forteller at regjeringspartiene la sitt løp onsdag kveld.

- Det er aldri enkelt å beslutte seg for å stille kabinettsspørsmål, men jeg mener det var viktig i denne saken.

- Forurensningsloven er et viktig fundament for miljøpolitikken og det viktigste for oss var å verne den, sier Bondevik.

LANG DAG: En lang natt, så en lang dag, og så var det slutt. Bondevik går av.