Radikal imam arrestert i burka

Snek seg ut av Den røde moské med burkakledte kvinnelige studenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) I ettermiddag ble den radikale imamen Abdul Aziz arrestert av pakistanske sikkerhetsstyrker, melder Associated Press of Pakistan (APP).

Imamen ble arresert i det han forsøkte å snike seg ut av den beleirede moskéens kvinnelige koranskole.

Ifølge nyhetsbyrået AFP var han selv ikledt en svart burka, og i følge med flere titalls kvinnelige studenter som sa de ville overgi seg til myndighetene etter den blodige beleiringen som har tatt livet av minst 16 mennesker.

Imamen skal ha stilt seg bakerst i rekken av kvinner på vei ut av moskéområdet, men han ble avslørt av sikkerhetsvaktene ved metalldetektorene som er satt opp utenfor.

- Som en kvinne

Arrestasjonen bekreftes av politisjef Khalid Pervaiz i Islamabad og av bilder sendt ut på AFP.

- Etter alt han har sagt, og løftene han avkrevde sine studenter om å omfavne martyrdom sammen med ham, se på denne mannen, som til slutt forsøkte å stikke av som en kvinne, sier informasjonsminister Tariq Azeem.

Radikal imam arrestert i burka

Pakistanske myndigheter har bedt islamistene i den radikale moskéen om å legge ned våpnene og overgi seg innen dagry i dag, etter gårsdagens sammenstøt mellom islamister og regjeringsstyrkene som har beleiret dem.

Alle kvinner og barn som overgir seg vil få amnesti, men mannlige islamister som har deltatt i skytingen vil bli stilt for retten sammen med imamene, uttalte assisterende informasjonsminister Tariq Azim tidligere i dag.

Selvmordsbombere

Ifølge Reuters har nå rundt 700 islamister, blant dem over ett hundre kvinner og jenter, overgitt seg fra moskéen. Ingen vet hvor mange som er igjen, men The Times anslår at en hard kjerne på opptil 1500 islamister er igjen. Blant dem er også Azizs militante bror Abdul Rashid Ghazi.

- Det var skyting i hele natt. Jeg reiser, hva annet kan jeg gjøre, jeg ønsker ikke å bli drept. Jeg har ikke våpen. Jeg vet ikke en gang hvordan jeg skal bruke dem, sier 18-åringen Wahid til Reuters.

- De er lykkelige. De ønsker bare martyrdom. De vil ikke gå hjem, sier Maryam Qayyeum til AP.

15-åringen Qayyeum sier at imamene ved moskéen ikke hindrer de studentene som ønsker å overgi seg. Hun er en av hundretalls tilhengere av de radikale imamene ved Lal Masjid (Den røde moskéen) som i dag har overgitt seg til pakistanske regjeringsstyrker.

- De forsøker å skape opptøyer, sier hennes mor som kom til moskéen for å hente datteren hjem.

Radikal imam arrestert i burka

Moralkampanje

Flere av studentene som overga seg tidligere i dag, ble hentet av foreldrene utenfor koranskolen. Flere av foreldrene sier at de sendte sine barn til skolen for å lære, ikke for å sende dem i en dødelig kamp med myndighetene.

Det siste halve året har imamene ved moskéen utfordret pakistanske myndigheter ved å sende studenter fra koranenskolen ut for å kidnappe angivelig prostituerte i en talibanliknende kampanje for offentlig moral.

Kvelden 27. mars kidnappet de Shamim Fatima og to av hennes kvinnelige slektninger.

- Vi gråt og ba om at de måtte slippe oss. De holdt oss i to dager, har Fatima fortalt Dagbladet.no.

Også platebutikker i Islamabad er blitt mål for den voldelige kampanjen.

Taliban

Imamene i Lal Masjid har oppfordret sine tilhengere til å innføre fundamentalistisk taliban-liknende styre i Pakistan, og har vært sterkt kritiske til general Pervez Musharrafs regjering. Kampen om Den røde moské sees derfor av Musharraf-regimet som et avgjørende slag i kampen mot islamistiske ekstremister i Pakistan.

Etter at myndighetene i går beleiret moskéen for å få stanset kampanjen, har radikale religiøse partier arrangert masseprotester i byene Lahore og Quetta.

STUDENTER: Kvinnelige studenter ved moskéen bevæpnet med bambusstokker.
OVERGA SEG: Tilhengere av de radikale imamene overga seg til pakistanske sikkerhetsstyrker i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer