Radikal islamisme

- Vi må forstå historien deres for å forstå følelsen de har av ydmykelse og avmakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

”Kjenner vi vår egen historie?”, spør Kari Vogt i sin nye bok ”Hva er islam”. Hun mener at vårt forhold til muslimene kan leses som en løpende kommentar til sosiale, kulturelle og politiske holdninger i vår del av verden, og at også forståelse for hvordan muslimene tenker og ser verden er nødvendig kunnskap for at vi skal kunne løse de utfordringene vi står ovenfor, eller som hun selv skriver:

” Ønsker du å overbevise en meningsmotstander, bør du først kunne formulere hans standpunkt så godt og presist at han utbryter ”Ja, det mener jeg” . Først da kan debatten begynne”.

Torkell Brekke hevder, i professor Bjørn Erik Raschs bok ”Islamistisk terrorisme” (-05), at hvis man ikke forstår islamistenes historiske referanserammer, forstår man heller ikke deres følelse av ydmykelse og avmakt og deres ønske om å styrke islam som politisk og sosialt system. Vestlig kolonialisme er en grunnleggende historisk referanseramme for radikal islamisme, mener Brekke. Med imperialistene ble religionen frakoblet den politiske makten. Kolonimaktene foretrakk militære og byråkratiske ledere. Disse regimene blir fremdeles støttet av Vesten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer