Radikal islamistprest pågrepet i Storbritannia

Blir ansett som en trussel mot Storbritania og vil bli utlevert til Jordan.

PÅGREPET: Den radikale ideologen Abu Qatada er pågrepet. Storbritania ønsker nå å utlevere han til Jordan, og mener han er en trussel mot landet. Foto: Matt Dunham / AP Photo / NTB Scanpix
PÅGREPET: Den radikale ideologen Abu Qatada er pågrepet. Storbritania ønsker nå å utlevere han til Jordan, og mener han er en trussel mot landet. Foto: Matt Dunham / AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den radikale, islamistiske ideologen Abu Qatada er på ny pågrepet i Storbritannia. Britene vil nå deportere ham til Jordan.

Qatada ble løslatt mot kausjon fra et britisk fengsel i februar, etter å ha sittet innesperret i Storbritannia uten dom i over seks år.

En trussel Den britiske regjeringen anser ham som en trussel mot Storbritannias nasjonale sikkerhet og ønsker å utlevere ham til Jordan.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg satte imidlertid foten ned for utsendelse. Domstolen mente jordanske myndigheter kan komme til å bruke tortur mot vitnene i en rettssak mot Qatada i hjemlandet.

Nå sier innenriksminister Theresa May at hun har fått forsikringer fra regjeringen i Amman om at 51-åringens rettigheter vil bli ivaretatt. Abu Qatada, som egentlig heter Omar Othman, er i Jordan allerede dømt for bombeangrep. Han var ikke til stede i rettssaken der denne dommen falt.

The Guardian viser i denne videoen at May forklarer om utleveringen.

- Qatada hører ikke hjemme i Storbritannia, han hører hjemme i Jordan, hvor han fortjener å bli stilt til ansvar, sier May.

Abu Qatada ansees som en viktig inspirasjonskilde for militante islamister. Mange som er blitt pågrepet, mistenkt for å være innblandet i terrorvirksomhet, har oppgitt Abu Qatada som inspirator, ifølge britiske myndigheter.

Dømt til livstid 51-åringen kom til Storbritannia for første gang i 1993, med falskt pass. I 1999 ble han dømt til livsvarig fengsel i Jordan for å planlegge bombeangrep. I Storbritannia ble han arrestert første gang i 2002, etter å ha blitt beskrevet som «et virkelig farlig individ» av immigrasjonsdomstolen. I forrige uke ble Qatada innvilget løslatelse mot kausjon av en domstol nord i London.

Abu Qatada skal angivelig ha inspirert en rekke al Qaeda-terrorister, deriblant flykaprerne fra 11. september.

(Dagbladet/NTB)