Radikal røst

Lar seg høre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE KAN MINNE om revolusjonære pamfletter fra 70-åra, tynne hefter i tegneserieformat, med billig stensiltrykk og upåklagelig abstraksjonsnivå. Tidsskriftets navn, Røst, står for Radikalt Økonominettverks SkrifTserie. Flere av artikkelforfatterne var unge, og antakelig systemkritiske, allerede i 70-åra. Men den gang var de ikke statssekretærer, professorer eller forskningsdirektører. Det er de nå. De tilhører altså makteliten, men er fortsatt kritiske til systemet de delvis er med på å styre. Ved hjelp av tidsskriftet som har økonomisk støtte fra Fritt Ord og organisasjonen For velferdsstaten, burde de nå lenger ut enn til den indre, styrende krets.

I SISTE NUMMER forteller professor Olav Bjerkholt hvordan sosialøkonomene rykket inn på banen og styrte samfunnsutviklingen de viktige tiårene etter krigen. Riktignok ble den første økonomiutdanningen etablert for 101 år siden i 1905. Men det var først etter katastrofale erfaringer av tøylesløs kapitalisme, krig og nød at makroøkonomene ble lyttet til og fikk handlingsrom. Ragnar Frisch, Petter Jacob Bjerve og Trygve Haavelmo ville fått de fleste av dagens økonomer til å fortone seg som revisorer. De ga politikerne et grunnlag å bygge opp velferdsstaten på. De forklarte fordelen ved å etablere universelle ordninger som omfattet alle og begrunnet hvorfor markedsøkonomien hadde sine klare begrensninger når det gjaldt å bygge et samfunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer