Radikale svensker

Broderfolket i øst blir stadig rødere. Det svenske Vänsterpartiet får rekordhøye 16,8 prosents oppslutning på en ny partimåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenskene går med andre ord stikk motsatt vei av oss nordmenn, som inntil nylig gjorde Fremskrittspartiet til landets største parti. På en partimåling offentliggjort i svenske Aftonbladet får partileder Gudrun Schymans parti, Vänsterpartiet, en oppslutning på 16,8 prosent. Vänsterpartiet har lenge seilt i medvind og er Sveriges tredje største parti, etter Socialdemokraterna (32 %) og Moderaterna (23,4 %).

Vänsterpartiet, som inntil 1990 het Vänsterpartiet Kommunisterna, har blitt mindre radikalt etter at kommunismen sa takk for seg på slutten av åttitallet. Partiet har i lengre tid gjort bestrebelser på å få til et felles regjeringsgrunnlag sammen med sosialdemokratene. Men statsminister Göran Persson har ikke vært interessert. Han og resten av partiledelsen mener at Schymans parti befinner seg for langt til venstre, at de blant annet ikke har tatt klar nok avstand til kommunismen og bruk av vold som politisk virkemiddel.