Været

- Radikalt væromslag

Fra sommerlig til vinterliknende over helga.

VESTLANDET: Dette bildet er fra Sognefjellet på Vestlandet tidligere i september. Nå kommer det enda mer snø over 400 meter på Vestlandet. Foto: Statens vegvesen webkamera / NTB Scanpix
VESTLANDET: Dette bildet er fra Sognefjellet på Vestlandet tidligere i september. Nå kommer det enda mer snø over 400 meter på Vestlandet. Foto: Statens vegvesen webkamera / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag er det nær sommerlige temperaturer i deler av Norge. Nå ser høsten for alvor ut til å gjøre sitt inntog i Norge.

I går utstedte Meteorologisk institutt tre gule farevarsler. Store mengder nedbør, til dels som snø, er ventet i både Troms og Finnmark, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal og Sør-Norge.

I dag kan meteorolog Per Egil Haga fortelle om en snø-utsettelse, men gleden vil ikke være langvarig.

- Radikalt væromslag

Utsettelsen gjelder Troms og Finnmark, forteller Haga, men snøen vil komme.

- Snøen var egentlig meldt allerede lørdag kveld, men lar vente på seg til natt til søndag eller søndag morgen, sier Haga.

For Vestlandet og Sør-Norge er bildet det samme som i går. Snøen ventes å komme fra og med natt til mandag, og da kan det komme for alvor visse stedet.

Det er ventet opp mot 30 cm snøbyger i fjellovergangene på Vestlandet på ett døgn. Opp mot 20 centimeter kan ventes i fjellovergangene i Sør-Norge.

For deler av Vestlandet vil det bety et markant skifte i vær, forteller Haga.

- På Nord-Vestlandet vil væromslaget bli radikalt, sier meteorologen.

I dag er det nær sommerlige temperaturer i landsdelen, med et snitt på rundt 15 varmegrader. På målestasjonen Florida var de bare 0,7 grader unna sommertemperaturen på 20 grader.

- Kaldlufta på Nordvestlandet vil begynne komme inn allerede i morgen, men det blir ikke så kjølig at det kan bli snø før natt til mandag, sier Haga.

Høstens første snø

For store deler av landet er det høstens første snø som ble meldt i går.

Samtidig er det høstferieuke i flere deler av landet, og mange er ute på veiene eller skal over fjellet.

Derfor lød beskjeden fra Meteorologisk institutt i går som følger: - Vær obs!

Sommerdekk anbefales ikke over fjellet, og den snøen som kommer, kan komme til å legge seg.

SE TV: På denne videoen ser du hvordan det så ut på Snåsa i Trøndelag onsdag 29. mai. Vis mer

Kaldluft

Kristin Seter, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, forklarte snøens inntog med veldig kald luft som kommer inn fra nord, og som før helga lå over Spitsbergen.

- Det er noe vi kaller kaldluftsbrudd, når luft fra polare områder beveger seg sørover. Møtet med den varmere lufta medfører ustabile luftmasser og mye nedbør, sa Seter i går.

- Hvor lenge vil snøværet vare?

- Det ser ut til at det vil holde på i noen dager. Det er for tidlig å si akkurat hvor lenge, men det virker som det blir litt mildere luft onsdag/torsdag.

- Det kan komme snø ganske langt ned, spesielt på Nordvestlandet, sier Seter.

Når snøværet er over, ligger det mange steder uansett an til pent ferievær, med kald eller varm luft, avhengig av hvor du befinner deg.

Seter forklarer at det utover i uka vil være store variasjoner i temperaturen mellom ulike deler av landet, fordi varmluftsbeltet har form som ei tunge som ikke vil dekke et sammenhengende område.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer