Radio Taliban

Ikke akkurat Radio Luxembourg. Afghansk radio beskriver seg selv som den eneste i verden uten musikk av noe slag. Du kan høre Talibans engelske sendinger på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden Taliban kom til makta i 1996 har afghanske medier blitt satt under streng kontroll.

Underholdning forbudt

For afghanerne er radioen nesten den eneste kilden til nyheter.

Radio Afghanistan har måttet skifte navn til Vo Shari'ah, som betyr Shariahs stemme. Kanalen er den eneste som er godkjent av Taliban. Shariahs stemme sender ifølge BBC offisiell propaganda og overføring av religiøse seremonier. Musikk av alle slag er forbudt.

TV og Internett er også forbudt i landet uten pressefrihet. Taliban har likevel sin egen nettside for å promovere regjeringen utenfor landet. TV er forbudt fordi det er «uislamsk» og en kilde til «moralsk korrupsjon». Musikk ses på som suspekt, fotografering og filming er også forbudt.

Men ifølge den pakistanske avisen Jang har Taliban nå installert satelittantenner i Kandahar og Kabul for å følge internasjonale mediers dekning av hendelsene i området.

Redsel for fiendtlig dekning av Afghanistan i vestlige medier har vært Talibans påskudd for å kontrollere mediene og kneble motstandere av regimet.

Redaktør: Taliban

Taliban-kanalen Shariahs stemme har et eget nettsted, med en seksjon på engelsk, men den ser ut til å være under rekonstruksjon. Siden er lite oppdatert.

Shariahs stemme sender i alle talibankontrollerte områder. Stasjonen har innslag på urdu, arabisk, russisk, engelsk, pashto, dari og urdu, men overføringene er ustabile og vanskelige å ta inn utenfor Afghanistan.

Organisasjonen Clandestine Radio Watch som overvåker kringkasting verden over ber nå publikum ta opp de engelske sendinger fra stasjonen. Disse skal lagres i et arkiv og legges ut på nettet tilgjengelig for alle.

Den største avisa i landet, Shari'at, er også talibandrevet. Kabul Times har samme utgiver. I 1997 forbød Taliban salg av utenlandske bøker og aviser. Den eneste godkjente utenlandske avisa er urduspråklige Zarbe Momin som utgis i Karachi. Den er pro-Taliban.

En forbindelse til verden

Internasjonal radio er viktig for innbyggerne i et land uten pressefrihet. Flere internasjonale radiostasjoner har svart på sensuren og utvidet sendingene sine til Afghanistan og områdene rundt.

BBC har utvidet sine kortbølgesendinger til regionen på arabisk, pashto, persisk og urdu, de mest utbredte språk i området. Radio France Internationale har utvidet sine sendinger på persisk med en halvtime. Stasjoner i Kina, Tyskland, India, Pakistan, Iran, Russland sender også til Afghanistan på dari og pashto.

Voice of America har utvidet nyhetssendingene sine på dari, persisk og pashto. Men kommentator William Safire i New York Times setter spørsmålstegn ved VOAs såkalte objektive sendinger i krigstider.

Safire etterlyser en uavhengig radiostasjon, «Radio Free Afghanistan», som en motvekt til propagandaen fra Taliban. Safire mener den talibankontrollerte Vo Shari'ah bør angripes. - Vurdér Radio Shari'ahs tårn og mobile sendere, oppfordrer Safire til de i Pentagon som velger ut mål.

Likevel er radioen viktig. Blant de 26 millionene innbyggerne i landet hører daglig 72 % av de som snakker pastho på BBCs sendinger. For de persisketalende er tallet 62 %, ifølge en undersøkelse utført av kringkasteren før katastrofen.

Nordalliansens nyheter

Nordalliansens medier er en annen viktig nyhetskilde for nyheter fra landet.

Opposisjonen driver ingen radiostasjon for øyeblikket, men sprer nyheter fra høyttalere i byene Charikar, Jabalosaraj og Golbahor. I tillegg har de en onlinetjeneste, Radio Voice of Mojahed, som sender tre dager i uka, kun på nettet.

Den eneste aktive TV-kanalen i Afghanistan finnes i Fayzabad, som er under Nordalliansens kontroll. TV-stasjonen kaller seg TV Badakhshan sender programmer på dari og pashto, men overføringene er uregelmessige og vanskelige å ta inn. Det finnes 5000 TV-apparater i Faizabad, og sendingene ses av mange. Det er imidertid for dyrt for mange da strømtilførselen er begrenset. De som mangler strøm bruker batteri, hvis de har råd.

Afghanske nyheter

Det finnes flere afghanske nyhetstjenester på nettet som man ifølge Clandestine Radio Watch kan stole på. Disse engelskspråklige nettsidene er drevet utenfor landet.

 • Afghanistan News støtter ikke Taliban, men sidene ble hacket etter terrorangrepet. Nå ser den ut til å være på beina igjen.
 • Afghan News Network er et nyhetssted drevet at studenter i USA. Også denne siden er anti-Taliban, men har blitt utsatt for hacking og store mengder hatmail.

  Vanskelig for journalister


  Britiske CNN-reporteren Nic Robertson var den siste vestlige korrespondenten som forlot Kabul etter terrorangrepet. Han dro 19. september.

  Men utenlandske nyhetsorganisasjoner har sendt reportere til talibankontrollert område i hemmelighet. 22. september kledde John Simpson og kameramann Peter Jouvenal seg i afghanske kvinneklær og gikk inn i Nordvest-provinsen. Resten av de vestlige korrespondentene holder seg i Pakistan, mange på grensa til Afghanistan.

  BBC-korrespondent Kate Clark ble utvist fra landet i mars i år. Hun ble beskyldt for å ha rapportert feilaktig om ødeleggelsen av de berømte Buddhastatuene i Bamiaprovinsen.

  Radiosåpe utrapopulær


  En av de få formene for underholdning som finnes i Afghanistan holder millioner av lyttere klistret til radioapparatene.

  BBC har sendt radiosåpa «New Home, New Life» seks dager i uka siden 1994. Sendingene går på de to største språkene i Afghanistan. Hver 15-minutter lange episode tar for seg viktige tema som landminer, utdanning, vaksinasjon, landbruk også videre. Handlingen finner sted i tre oppdiktede afghanske landsbyer.

  Og serien har virkning. En FN undersøkelse viser i følge Radio Netherlands at de som hører på serien har mindre sjanse til for eksempel å trø på en landmine. I en av episodene trådte en av karakterene på en landmine og fikk ødelagt foten sin. Afghanistan er ifølge Clandestine Radio Watch et av landene i verden som har flest landminer.

 • Hør på radio-og TV fra Afghanistan.
VIDEO FORBUDT:</B> En afghansk gutt ser på en påle med ødelagte videobånd i Kabul 16. juni i år. De som tas i videotitting får fengelsstraff og videoene deres ødelegges offentlig.
BUDDAHSTATUER SPRENGT BORT:</B> I mars i år sprengte Taliban bort eldgamle Buddahstatuer fordi de var «uislamske». Her står bare hullet igjen etter statuene som var fra det 3. og 5. århundret e. Kr.
KAMP MOT KAMERAENE:</B> En maskert pakistansk demonstrant forsøker å skyve bort utenlandsk presse under en pro-taliban-demonstrasjon i Islamabad 28. september.
<B>BBC MED SÅPEOPERA</B> BBC produserer radioprogrammer for det afghanske publikummet. Og det er ikke bare nyheter som går over eteren. Radiosåpa «New Home, New Life» er et av de få underholdningstilbudene i landet, og går svært bra.
<B>NORDALLIANSEN I DAG:</B> Dette bildet er fra i dag, 3. oktober. Nordalliansen lytter til radio i landsbyen Namako, omtrent 70 kilometer fra Kabul og bare 300 meter fra talibanske posisjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer