Radioaktiv damp sluppet ut av atomreaktorer

Det er sluppet ut radioaktiv damp fra to atomreaktorer i Japan for å redusere trykket i reaktorene. Titusener av mennesker blir evakuert området rundt atomkraftverkene.

DAMP SLUPPET UT: Reaktoren Fukushima Daiichi No.1 har fått store skade av jordskjelvet, men Japan mener risikoen for utslipp. Foto: Kim Kyung-Hoon/REUTERS
DAMP SLUPPET UT: Reaktoren Fukushima Daiichi No.1 har fått store skade av jordskjelvet, men Japan mener risikoen for utslipp. Foto: Kim Kyung-Hoon/REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to atomkraftverkene Daiichi og Daini ligger begge i Fukushima om lag 240 kilometer nord for Tokyo. Trykkøkningen i de to reaktorene skyldes at kjølesystemene ble skadet i det voldsomme jordskjelvet som rammet Japan fredag, opplyser kraftselskapet TEPCO, som driver de to kraftverkene.

Ifølge TEPCO utgjør lekkasjene av radioaktiv damp foreløpig ingen helsefare for mennesker i området.

Japans statsminister Naoto Kan inspiserte selv området fra lufta i et helikopter tidlig lørdag morgen.

Evakuering Japanske myndigheter beordret lørdag evakuering av i alt 45.000 mennesker i en radius på 10 kilometer rundt atomkraftverket Daiichi.

Evakueringen ble dermed kraftig opptrappet. I første omgang ble det startet evakuering av 6.000 mennesker i en radius på 3 kilometer rundt kraftverket, mens øvrige innenfor 10 kilometer ble bedt om å holde seg innendørs.

Rundt atomkraftverket Daini ble det startet evakuering i en radius på 3 kilometer. Denne evakueringen berørte om lag 20.000 mennesker, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Atomreaktorene ble umiddelbart slått av da området ble rammet av et jordskjelv med en styrke på 8,9 fredag, men det oppsto likevel problemer fordi kjølesystemene ikke virket som de skulle, opplyser japanske myndigheter.

Det er lørdag sendt militært personell, deriblant kjemikalieeksperter, til Fukushima for å bistå i innsatsen ved atomkraftverkene.

Høyt strålingsnivå Ifølge atomsikkerhetsutvalget i Japans departement for næringsliv, handel og industri er det målt et strålingsnivå 1.000 ganger over normalt i kontrollrommet ved reaktor 1 i atomkraftverket Daiichi. Utenfor atomkraftverket er strålingsnivået derimot ikke mer enn åtte ganger over normalt.

Det er fare for at en radioaktiv dampsky kan lekke ut i området rundt atomkraftverket, melder det japanske nyhetsbyrået Kyodo. Naoto Sekimura, professor ved Universitetet i Tokyo, forsikrer på sin side om at en større atomulykke er usannsynlig.

- Det er ikke mulig med noe Tsjernobyl ved en lettvannsreaktor. Tap av kjølevæske betyr temperaturøkning, men dette vil også føre til at den kjernefysiske reaksjonen stanser, sier professoren.

- Det verste som kan skje, er en viss radioaktiv lekkasje og skader på utstyr, men ingen eksplosjon. Slippes trykket ut forsiktig, vil lekkasjen bli liten, og den vil iallfall ikke nå lenger enn radiusen på 3 kilometer, sier han.

(NTB)