LEKKASJEN:  Bildet viser lekkasjen fra rensesystemet fra den ødelagte Fukushima Daiichi-reaktoren i Okuma i Japan. Foto: AP Photo/Tokyo Electric Power
LEKKASJEN: Bildet viser lekkasjen fra rensesystemet fra den ødelagte Fukushima Daiichi-reaktoren i Okuma i Japan. Foto: AP Photo/Tokyo Electric PowerVis mer

Radioaktiv lekkasje ved Fukushima-kraftverket

45 tonn radioaktivt vann lekket ut av rensesystemet. 300 liter kan ha havnet i havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Problemene ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan fortsetter. Om lag 45 tonn radioaktivt vann lekket ut av Fukushima Daiichis rensesystem på søndag, og noe av det kan ha havnet i Stillehavet, melder nyhetsbyrået AP.

Rensesystemet ble skrudd av, og det stoppet lekkasjen. Men det ble seinere på dagen funnet en sprekk i et betongfundament, og radioaktivt vann lekket ut i en drenering som fører vann ut til havet. Det japanske energiselskapet Tepco anslår at 300 liter vann rant ut før sprekken ble blokkert med sandsekker.

I vannprøvene ble det målt 16 000 becquerel per liter av det radioaktive cesium-134, og 29 000 becquerel per liter av cesium-137, opplyser kraftselskapet TEPCO.

Det er henholdvis 270 og 322 ganger høyere enn det som er tillatt. Cesium-137 er særlig farlig siden det har en halveringstid på hele 30 år, mens cesium-134 har en halveringstid på åtte år.

Kreftfare Det lekkede vannet inneholder også det radioaktive isotopet strontium-90. Ifølge den japanske avisa Asahi kan det inneholde hele én million mer strontium enn det myndighetene tillater, skriver Bloomberg.

Når mennesker og dyr får i seg strontium-90, for eksempel fra forurensa vann, fisk eller planter, blir stoffet tatt opp i kroppen som om det skulle vært kalsium.

Det binder seg blant annet til skjelettet, og kan skade både beinmarg og bloddannende organer. I likhet med mange andre radioaktive stoffer, kan også strontium-90 forårsake kreft.

Cesium i morsmelkerstatning Tepco har i over et halvt år slitt med å håndtere det radioaktive vannet ved Fukushima Daiichi-anlegget etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan i mars. Selskapet forsøker å bruke et system som renser vannet slik at det kan bli resirkulert og brukt på nytt til å kjøle ned reaktorene. Det har vært tekniske problemer knyttet til rensesystemet, og flere lekkasjer har oppstått underveis.

Høye stråleverdier har blitt målt i en rekke matvarer i Japan. I forrige måned ble et parti ris fra områdene rundt Fukushima stanset etter at det viste strålingsverdier på 630 becquerel per kilo, godt over lovens grense på 500 becquerel.

I dag ble det kjent at det er funnet cesium i morsmelkerstatning produsert av det japanske selskapet Meiji. Det har blitt målt radioaktivt cesium opp mot 30,8 becquerel per kilo, melder Kyodo News. Det er uklart hvordan isotopene har havnet i melkepulveret, men naturlig nok mistenker man at det kan stamme fra Fukushima Daiichi-anlegget.

Nivået er lavere enn den øvre tillatte grensen på 200 becquerel per kilo, men det er første gang at det har blitt funnet radioaktivt cesium i barnemat etter katastrofen i mars.

En rapport som ble publisert i forrige uke hevder at operatørene av Fukushima Daiici-anlegget ignorerte advarsler om at atomkraftverket sto i fare for å bli rammet av en tsunami på størrelse med den som traff Japan i mars. De avviste også behovet for bedre beskyttelse mot oversvømmelse av sjøvann, står det å lese i rapporten, ifølge The Guardian.