Radioaktiv sau

STAVANGER (Dagbladet): Sauen er i år langt mer radioaktiv enn tidligere. Titusener av dyr må nå spesialfores i mange uker før de kan slaktes og bli forsvarlig mat for mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt er det nedfallet fra Tsjernobyl-ulykken i 1986 som rammer sommerbeitene for sau høyt til fjells. Målinger som er foretatt på ettersommeren viser at flere saueflokker enn de siste åra har høye radioaktive verdier i kjøttet.

Finnes i lav og sopp

- Det radioaktive nedfallet ligger i jordsmonnet og tas opp i lav og sopp. Nivået varierer fra år til år, i høst er det flere dyr enn vanlig som må nedftres, sier rådgiver Merete Støvring i Statens dyrehelsetilsyn.

Årsaken til at så mange dyr rammes i år, kan være en god vekstsommer med mye sopp og lav. Dyra har beitet høyt til fjells, der vekstene suger til seg radioaktiv næring i stort omfang.

20. september offentliggjør Dyrehelsetilsynet sonene for nedftring av sau.

Tiltakene må fortsette

Men det er allerede klart at sau som har beitet i fjelltraktene i Sør-Norge opp til Trøndelag må gå på spesialftr i flere uker før de kan godkjennes for slakt og norske middagsbord.

Bøndene får tilskudd over landbruksavtalen som kompensasjon. Sjøl om det har gått 16 år siden Tsjernobyl-ulykken, vil de ekstraordinære dyretiltakene i Norge måtte fortsette i mange, mange år.

Støvring mener Tsjernobyl-tiltakene er en god øvelse for å kunne håndtere mulige atomulykker.

TSJERNOBYL-TILTAK: Store saueflokker i Sør-Norge må nå gå på spesialftr for å bli kvitt radioaktivitet etter å ha vært på sommerbeite i høyfjellet. Sauene er langt mer radioaktive enn i fjor.