Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Radioaktive spor i Oslofjorden

Det radioaktive stoffet technetium er for første gang påvist i tang og reker i Norge. Stoffet kommer fra utslipp fra det britiske atomgjenvinningsanlegget i Sellafield, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge vil ta opp forurensningen fra Sellafield med britiske myndigheter, opplyser statssekretær Jesper W. Simonsen i Miljøverndepartementet.

- Da vi protesterte mot de økte utslippene av technetium fra Sellafield for tre år siden, svarte britene at virksomheten ikke ville få noen som helst betydning for Norge. Nå har vi fått klar dokumentasjon på det motsatte, sier Simonsen.

175 becquerel

Målinger av tang fra Hvaler-området, som Statens strålevern utførte i midten av desember, avslører et technetium-innhold på 175 becquerel per kilo. Til sammenligning viser prøver som ble tatt i samme område for vel ett år siden, men som først nå er blitt analysert, 35 becquerel per kilo tang.

Også i et parti reker fra de ytre deler av Oslofjorden, ble det mot slutten av 1997 funnet ørsmå spor av technetium. Radioaktiviteten ble målt til 2 becquerel per kilo.

- Bare starten

- Dette er bare starten på et økende tilsig av technetium fra Sellafield. Vi ser dette i klar sammenheng med at anlegget i 1994 fikk øke utslippene av det radioaktive stoffet 20 ganger, sier forsker Per Strand i Statens strålevern til Aftenposten.

Han opplyser at det er satt i gang et omfattende måleprogram med jevnlige analyser av sjøvann, tang og sjødyr langs store deler av norskekysten.

- Våre data viser klart at en strøm av technetium går via Sellafield og nordover langs Irskesjøen og nordspissen av Skottland/England. Strømmen går deretter temmelig rakt over Nordsjøen mot Danmark, før den bøyer av og beveger seg nordover langs norskekysten, sier Strand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!