Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Radioaktive villsvin formerer seg i rekordtempo ved Fukushima

Det er et problem. De har ødelagt for store summer.

FORMERER SEG: Villsvinbestanden har skutt i været i Fukushima-området etter atomulykken i 2011. Illustrasjonsfoto: Patrick Pleul / dpa / NTB scanpix
FORMERER SEG: Villsvinbestanden har skutt i været i Fukushima-området etter atomulykken i 2011. Illustrasjonsfoto: Patrick Pleul / dpa / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Radioaktive villsvin formerer seg som kaniner i området rundt Fukushima, der den nest verste atomulykken i historien fant sted.

Villsvin-bestanden i området har økt med 330 prosent de siste fire åra etter ulykken, og har vært svært ødeleggende for jordbruket i området, skriver britiske The Mirror.

130 millioner i ødeleggelser Rundt 13 000 villsvin sprader nå rundt i det avsperrede området rundt atomkraftverket, et område med en radius på rundt 20 km.

Ifølge The Times må villsvinene i området bære ansvaret for skader på rundt 130 millioner kroner siden ulykken i 2011.

Myndighetene tilbyr nå jegere belønning for å ta livet av villsvin, men jegerne har så langt ikke lyktes i særlig grad.

- Villsvin og vaskebjørner har utnyttet muligheten som har blitt gitt dem i evakueringssonen. De har tatt seg inn i tomme hus i området, som de bruker som hekkeplass eller hule, sier økologiprofessor Okuda Keitokunin til avisen Mainichi.

Et annet problem er at villsvinkjøttet fra de dyrene som blir drept er uspiselig for mennesker. Massegraver med plass til 600 villsvin er allerede fylt opp og det er ikke tilgang på nok folk som er kvalifiserte til å kremere dem.

Fukushima-ulykken er klassifisert som INES 7. INES-skalaen, International Nuclear and Radiological Event Scale, angir alvoret i en ulykke, og INES 7 er det høyeste nivået. Fukushima-ulykken er den nest verste atomulykken som har funnet sted, kun forbigått av Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Skader ikke dyrelivet Og nettopp konsekvensene av Tsjernobyl ulykken har gitt forskere et verdifullt, men noe overraskende, innblikk i hvordan atomulykker påvirker dyrelivet.

Og dyrelivet er overraskende bra, fastslår The Guardian, som i fjor høst omtalte en fersk rapport om tilstanden i området rundt Tsjernobyl.

Andelen elg, hjort og villsvin i den hviterussiske delen av Tsjernobyl-sonen er omtrent på samme nivå som fire nærliggende reservater som ikke forurenset av atomavfal.

Når det gjelder ulv er tallene enda mer oppsiktsvekkende. Fordi ulven blir jaktet på i områdene utenfor Tsjernobyl-sonen, er det syv ganger så mange ulv i sonen, sammenlignet med de uforurensede områdene.

- Det vi mennesker gjør hver dag, vårt hverdagsliv i et område, som jordbruk og skogbruk, skader dyrelivet mer enn verdens verste atomulykke. Det betyr ikke at atomulykker ikke er skadelig, det er de selvfølgelig. Men det illustrerer at det vi gjør hver dag, presset fra oss mennesker, skader miljøet. Det er ganske opplagt, men dette er et fantastisk eksempel på det, sier Jims Smith, professor i miljøvitenskap ved Universitetet i Portsmouth og en av forfatterne av rapporten om Tsjernobyls dyreliv.

Ikke innvirkning på bestand Forskerne fastslår rett og slett at de ikke fant at den radioaktive strålingen hadde hatt noen innvirkning på bestanden i det hele tatt.

- Tsjernobyl forårsaket mye menneskelig skade. De sosiale og økonomiske problemene var store. Men hvis du ser bort fra det, hvis man kan se bort fra det, så er det vanskelig å argumentere for at ulykken virkelig skadet økosystemet, sier Smith.

ULYKKE: Fukushima-ulykken inntraff 11.mars 2011 etter at sentrale elektriske rom ved atomkraftverket ble oversvømt som følge av en tsunami. FOTO: REUTERS / Kyodo / NTB scanpix
ULYKKE: Fukushima-ulykken inntraff 11.mars 2011 etter at sentrale elektriske rom ved atomkraftverket ble oversvømt som følge av en tsunami. FOTO: REUTERS / Kyodo / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!