Radioaktivitet funnet i mat

Japanske myndigheter har funnet høye stråleverdier i melk og spinat i distriktet rundt Fukushima.

SØKER TILFLUKT: En mor og hennes sønn i et evakueringssenter i Yamagata, nord i Japan. 450 000 mennesker er hjemløse etter katastrofen i Japan, og nå meldes det om at også matproduksjon er forurenset. Katastrofen vil prege Japan i år framover. Foto: REUTERS/Yuriko Nakao.
SØKER TILFLUKT: En mor og hennes sønn i et evakueringssenter i Yamagata, nord i Japan. 450 000 mennesker er hjemløse etter katastrofen i Japan, og nå meldes det om at også matproduksjon er forurenset. Katastrofen vil prege Japan i år framover. Foto: REUTERS/Yuriko Nakao.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er for første gang målt radioaktive stoffer i japansk mat etter jordskjelvet, tsunamien og utslippet ved atomkraftverket Fukushima.

En talsmann for japanske myndigheter, Yuioe Edano, sier til AP at det er funnet nivåer som overstiger grensen for hva som er trygt i melk og spinat på gårder i distriktet.

Jobber med nedkjøling
Det vanskelige arbeidet med å sikre atomkraftverket Fukushima fortsetter. Japanske myndigheter håper å få kommet videre i arbeidet med nedkjøling i dag, dersom man får strømtilførsel på plass. Da kan man begynne nedkjølingen av reaktor 1 og 2.

Brannmenn har også begynt å pumpe sjøvann inn i det mest kritiske området av atomanlegget, kjølebassengene ved reaktor tre. Denne er så varm at den står i fare for å brenne opp og sende en sky av radioaktivt materiale ut i naturen. Reaktor 5 og 6 kjøles allerede ned ved hjelp av dieselgeneratorer.

Dårlig sikret
Hidehiko Nishiyama i det japanske direktoratet for kjernefysisk og industriell sikkerhet, sier nå at dårlig sikring av backup-systemene for strømforsyning ved Fukushima er årsak til at uranbrenselet ble overopphetet og at Japan opplever en atomkrise.

- Jeg kan ikke si om det var en menneskelig feil, men vi må granske saken nøye, sier han.

Motoyasu Tamaki i TEPCO, som eier og driver anlegget, sier at reaktorene ikke var direkte berørt av vannet, men at det elektriske anlegget som sørger for nedkjøling, befant seg utendørs. Anlegget er bygget for å tåle tsunamier opp mot fem meter høye, men bølgen som traff atomkraftverket skal ha vært minst seks meter høy. Tamaki innrømmer at anlegget er gammelt og ikke så godt utstyrt som nyere kraftverk.

Nivå 5-krise
I går innrømmet myndighetene for første gang at de responderte for seint til ulykken. I går ble klassifiseringen av ulykken hevet fra nivå 4 til nivå 5 på en internasjonal skala opp til 7. Lave nivåer av stråling er oppdaget langt forbi Tokyo, som ligger 220 kilometer sør for kraftverket.

I følge Ap er 7200 mennesker bekreftet døde etter tsunamien som rammet Japan 11. mars. Over 16 000 er fortsatt savnet, men håpet om å finne overlevende nå, er svakt. Det er kaldt, og det har gått åtte dager siden skjelvet. Mer enn 450 000 menneske er hjemløse og har søkt tilflukt i skolebygninger og andre store bygninger. Det er mangel på mye, deriblant brensel og medisiner.

RASERT AV EKSPLOSJONER: Dette luftfototet av Fukushima Daiichi-anlegget viser skadene på reaktor 3. Foto: REUTERS/(TEPCO)/.
RASERT AV EKSPLOSJONER: Dette luftfototet av Fukushima Daiichi-anlegget viser skadene på reaktor 3. Foto: REUTERS/(TEPCO)/. Vis mer