Radioaktivitet kan nå Norge

Men Statens strålevern mener vi ikke har noe å frykte fra det japanske atomkraftverket som brenner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern frykter ikke at Norge kan bli skadelidende av en eventuell nedmelting og ukontrollerte utslipp fra atmoreaktoren som brenner på Japans østkyst som følge av jordskjelvet.

- Det er ingen tvil om at man har alvorlige probelemer i Japan. De jobber med kontrollerte utslipp for å få ned trykket, men rapportene tyder på at de ikke har så god kontroll på situasjonen. Om dette utvikler seg kan det bli en større ulykke og vi kan få ukontrollerte utslipp, sier Strand.

Men utslippene kan nå Norge.

Kan spres til Norge Ved kraftige eksplosjoner eller lang tids brann kan radioaktivt materiale spres med vinden og falle ned rundt kraftverket eller bli fraktet med vind lengre vekk.

- Jo høyere det kommer opp i lufta, desto lengre bort vil det spres og vind og vær avgjør hvor det blir forurenset.

- Kan det spre seg til Norge?

Radioaktivitet kan nå Norge

- Jeg kan ikke utelukke at vi kommer til å måle et utslipp i Norge, men dette vil være minimalt utfra alle modeller og beregninger. Jeg tviler på at det blir så mye at det i det hele tatt blir målbart, sier Strand.

Bekymret for Japan For å nå Norge må radioaktiviteten runde nesten halve jorda.

- Desto lenger bort man kommer jo mer uttynning blir det. Men om det regner, så kan det være at vi vi kan måle det her.

- Jeg er langt mer bekymret for japanerne og hvordan det vil utvikle seg der. Men foreløpig har det ikke kommet en nedsmelting, sier Strand, som har flere kolleger i landet.

Radioaktivitet kan nå Norge