Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Radioaktivt materiale på avveie i Malaysia - frykter det kan bli brukt i en «skitten bombe»

Malaysisk politi er på jakt etter et stjålet instrument som inneholder radioaktivt materiale. De frykter at stoffet kan bli brukt i en såkalt «skitten bombe».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Instrumentet, som brukes i industrien til å lete etter sprekker i metall, inneholder det radioaktive stoffet iridium-192. Det ble stjålet fra lasteplanet på en pickup utenfor Kuala Lumpur 10. august, melder avisa New Straits Times.

En skitten bombe kan lages ved å blande radioaktive materialer med konvensjonelt sprengstoff og kan spre radioaktivitet over et stort område. Myndighetene frykter derfor at apparatet skal falle i hendene på militante grupper, skriver avisa.

Mazlan Mansor i det lokale politiet opplyser at det er satt i gang en etterforskning, men vil ikke gi flere detaljer. Statssekretær Azis Jamman i innenriksdepartementet bekrefter hendelsen, men sier at «alt er under kontroll».

To teknikere som transporterte instrumentet da det forsvant og anmeldte tyveriet, ble holdt tilbake av politiet etter hendelsen. Da det ble klart at etterforskningen ikke kunne knytte dem til saken, ble de satt fri.

Hele Norges coronakart