Radioaktivt stoff påvist flere steder i Europa

Stoffet er også funnet i Sverige. Det skal ikke utgjøre en helserisiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har blitt målt lave verdier av jod-131 i Tsjekkia de siste dagene, opplyser Det internasjonale atombyrået i en pressemelding.

Det er også påvist andre steder i Europa.
 
- IAEA mener at disse verdiene av jod-131 ikke utgjør noen helsesrisiko, og de er ikke forårsaket av Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan, opplyser byrået.

Ikke over Norge Statens strålevern opplyser at tilsvarende målinger har blitt gjort i Danmark, Sverige, Polen og Østerrike. Det er foreløpig ingen tegn til at det radioaktive stoffet befinner seg over Norge.

Seksjonssjef på beredskap i Statens strålevern, Eldri Holo, sier det er snakk om svært lave verdier i de andre landene.

- Det vi har hørt fra de nærmeste nabolandene, er at det er helt ned mot det man har klart å detektere. Da er det veldig lavt, sier Holo.

Sjekker værdata Sikkerhetssjefen for det tsjekkiske stålevernet, Dana Drabova, sier til nyhetsbyrået Reuters at partiklene kan stamme fra lekkasje under produksjon av radiofarmasøytiske midler i et annet land.

- Vi har ikke fått noe informasjon om hvor det kommer fra. IAEA gjør nå en baklengs regneøvelse, og bruker værdata for å finne ut hvor det kan være sannsynlig at det kommer fra, sier Holo.

FAKTA OM JOD-131 • Jod-131 er en kunstig isotop som brukes i blant annet kreftbehandling. Stoffet har en halveringstid på 8 dager og sender ut både beta stråler (partikkelstråling) og gamma stråler (elektromagnetisk stråling).

• Betastrålingen har høy energi og kort rekkevidde i vev, mens gammastrålingen går gjennom kroppen og kan måles på utsiden med moderne avbildningsutstyr.

• Betastrålingen brukes til behandling av ulike sykdommer hvor partiklenes ødeleggende kraft brukes til å drepe celler i kroppen, for eksempel kreftceller. Celler som deler seg er mest ømfintlige for påvirking av slike stråler, og kreftceller har en celledeling som er mye raskere en normale celler.

• Gammastrålingen brukes til å spore opp hvor i kroppen molekylene merket med Jod-131 og Jod-123 samler seg etter injeksjon.

• Store mengder jod-131 og cesium-137 spredte seg i atmosfæren og ble ført ned med nedbøren etter Tsjernobyl-ulykken. Det ble også påvist en betydelig mengde jod-131 fra Fukushima Daiichi tidligere i år.

Kilde: Universitet i Oslo

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer