Radioaktivt stoff påvist flere steder i Europa

Stoffet er også funnet i Sverige. Det skal ikke utgjøre en helserisiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har blitt målt lave verdier av jod-131 i Tsjekkia de siste dagene, opplyser Det internasjonale atombyrået i en pressemelding.

Det er også påvist andre steder i Europa.  - IAEA mener at disse verdiene av jod-131 ikke utgjør noen helsesrisiko, og de er ikke forårsaket av Fukushima Daiichi-kraftverket i Japan, opplyser byrået.

Ikke over Norge Statens strålevern opplyser at tilsvarende målinger har blitt gjort i Danmark, Sverige, Polen og Østerrike. Det er foreløpig ingen tegn til at det radioaktive stoffet befinner seg over Norge.

Seksjonssjef på beredskap i Statens strålevern, Eldri Holo, sier det er snakk om svært lave verdier i de andre landene.

- Det vi har hørt fra de nærmeste nabolandene, er at det er helt ned mot det man har klart å detektere. Da er det veldig lavt, sier Holo.

Sjekker værdata Sikkerhetssjefen for det tsjekkiske stålevernet, Dana Drabova, sier til nyhetsbyrået Reuters at partiklene kan stamme fra lekkasje under produksjon av radiofarmasøytiske midler i et annet land.

- Vi har ikke fått noe informasjon om hvor det kommer fra. IAEA gjør nå en baklengs regneøvelse, og bruker værdata for å finne ut hvor det kan være sannsynlig at det kommer fra, sier Holo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer