Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Radioaktivt vann ti centimeter fra å renne over

Kan havne i Stillehavet.

ØDELAGT REAKTOR: Svart røyk stiger fra reaktor nummmer tre ved Fukushima. Foto: AFP PHOTO / HO / TEPCO
ØDELAGT REAKTOR: Svart røyk stiger fra reaktor nummmer tre ved Fukushima. Foto: AFP PHOTO / HO / TEPCO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Arbeiderne ved atomanlegget Fukushima Daiichi i Japan kan ha tapt kampen mot tiden.

Det kan se ut til at kjernen i reaktor nummer 2 har smeltet gjennom beholderen og ned til betonggulvet, noe som kan føre til at radioaktive gasser slippes ut i området, skriver The Telegraph.

Arbeiderne har pumpet vann inn i reaktorene for å unngå at kjernene skal smelte, men ser nå ut til å ha misslykkes i sitt oppdrag ved i alle fall en av reaktorene.

Radioaktivt vann Samtidig har radioaktivt vann fra kjernen lekket ut i omkringliggende kanaler som binder reaktor 1, 2 og 3 sammen. Vannivået er nå kun 10 centimeter fra å renne over, men vannivået skal være stabilt, melder Kyodo News.

- Dette er åpne kanaler, og det kan være vanskelig å gjøre noe hvis det først renner over, sier Nils Bøhmer, kjernefysiker og daglig leder i Bellona.

TEPCO (Tokyo Electric Power Company) har imidlertid tatt forhåndsregler og laget demninger av sandsekker rundt kanalene. Det har vært fryktet at radioaktivt vann skal ha rent ut i Stillehavet, men dette er ikke bekreftet. Kanalene ligger omtrent 55-70 meter fra havet.

Høye strålingsnivåer Myndighetene ber om at folk i 20 kilometers omkrets rundt kraftverket evakueres, men over 40 personer nekter å forlate området.

EVAKUERT: En evakuert mann testes for radioaktiv stråling. Over 40 personer nekter fortsatt å forlate evekueringssonen på 20 kilometer rundt kraftanlegget Fukushima Daiichi. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
EVAKUERT: En evakuert mann testes for radioaktiv stråling. Over 40 personer nekter fortsatt å forlate evekueringssonen på 20 kilometer rundt kraftanlegget Fukushima Daiichi. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon Vis mer

TEPCO mener vannet i grøftene både kommer fra reaktorene og fra tsunamibølgen som rammet landet 11 mars.

Strålingsnivåer på over 1000 millisievert ble oppdaget i vann i grøften utenfor reaktor nummer 2 på søndag. Bøhmer sier at når strålingsnivået er så høyt er det en klar indikasjon på at vannet har lekket fra kjernen på reaktoren.

Hvis et menneske blir utsatt for en slik stråling kan antallet lymfocytter synke drastisk i løpet av 30 minutter. Hvis man utsettes for et slikt strålingsnivå over flere timer kan det føre til døden innen 30 dager, skriver Kyodo News.

Vanskelige arbeidsforhold Arbeidsforholdene for arbeiderne inne i kraftanlegget er ikke enkle. De sover i trapper og korridorer uten puter, og med en blymatte som skal holde strålingen unna, skriver CNN News. De spiser kun to måltider i døgnet. Til frokost får de 30 kjeks og en grønnsaksjuice og til middag blir det som regel boksmat. I tillegg utsettes de for høye nivåer av radioaktiv stråling.

- Hvis dette er helvete, kan vi ikke gjøre annet en å klarte mot himmelen, skal en av arbeiderne ha sagt.

Problemene ved Fukushima Daiichi startet da kraftverket ble skadet av tsunamibølgen som etterfulgte det sterke jordskjelvet som rammet Japan 11 mars.

Radioaktivetet i Storbritannia Tirsdag ble oppdaget radioaktive partikler to steder i Storbritannia, som antas å komme fra atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan, skriver The Telegraph.

FARLIG STRÅLING: Forholdene for arbeiderne inne på kraftanlegget er vanskelige. De må sove i trapper og får kun to måltider i døgnet. Her måler de strålingsnivået på hverandre. Foto: AFP PHOTO / Go TAKAYAMA
FARLIG STRÅLING: Forholdene for arbeiderne inne på kraftanlegget er vanskelige. De må sove i trapper og får kun to måltider i døgnet. Her måler de strålingsnivået på hverandre. Foto: AFP PHOTO / Go TAKAYAMA Vis mer

The Health Protection Agency (HPA) sier radioaktivt jod har blitt oppdaget ved en målestasjon i Oxfordshire i går.

Også i Glasgow i Skottland er det oppdaget partikler som antas å komme fra kraftverket i Japan, sier Sepa (Scottish Environment Protection Agency).

- Konsentrasjonen av jod er veldig lav, og utgjør ingen fare for mennesker eller miljøet. Det at en så lav konsentrasjon ble oppdaget viser hvor effektivt overvåkningssystemet i Storbritannia er, sier James Gemmill fra Sepa.

Nils Bøhmer sier det ikke er unaturlig at vi begynner å kunne se virkningene fra Fukushima også her.

- Måleredskapene er meget nøyaktige og fanger opp selv veldig liten stråling, men dette er ikke nødvendigvis skadelig for miljøet, sier Bøhmer.

SVARER PÅ SPØRSMÅL: Visepresident i TEPCO, som eier atomkraftverket svarer på spørsmål fra pressen i firmaets hovedkontor i Tokyo. Foto: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN
SVARER PÅ SPØRSMÅL: Visepresident i TEPCO, som eier atomkraftverket svarer på spørsmål fra pressen i firmaets hovedkontor i Tokyo. Foto: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN Vis mer
SJEKKES FOR STRÅLING: Fire år gamle Ami Matsuya blir testet for mulig radioaktiv stråling på evakueringssenter i Kuriyama. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
SJEKKES FOR STRÅLING: Fire år gamle Ami Matsuya blir testet for mulig radioaktiv stråling på evakueringssenter i Kuriyama. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media