Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Radioape kan stå bak Iran-trusler

Den lokale radiobølla «Filipino Monkey» kan ha framsatt truslene mot amerikanske marinefartøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) 7. januar ble det kjent at fem mindre iranske patruljebåter skal ha framsatt trusler mot tre amerikanske marinefartøy i Hormuz-stredet.


Nå spekuleres det i om de angivelige iranske truslene kan ha vært framsatt av en lokal radioplageånd som er kjent for å forstyrre radiotrafikken til sjøs, melder Pentagon-avisa The Navy Times.

Sterk tvil

«Jeg kommer mot deg. Du vil eksplodere om få minutter», lød trusselen som Pentagon offentliggjorde et opptak av. President George W. Bush og utenriksminister Condoleezza Rice har betegnet hendelsen som en iransk provokasjon, og USA har fremmet en formell protest, skriver NTB.

Iranerne nekter for å ha fremsatt noen trussel mot marinefartøyene og offentliggjorde sitt eget opptak fra radiokommunikasjonen som fant sted. Kommunikasjonen i dette opptaket var alt annet enn truende og dreide seg i hovedsak om identifikasjon av fartøyene, kurs og fart.

Nå har også den amerikanske marinen begynt å tvile på om de påståtte truslene som kunne høres på deres radio, virkelig kom fra iranerne, skriver The Navy Times.

Den truende radiomeldingen kan ha kommet fra en lokalt berømt plageånd som blant sjøfarere er kjent som «Filipino Monkey», skriver Pentagon-avisa.

I et 36 minutter langt videoopptak som ble offentliggjort av Pentagon før helgen, kan de iranske patruljebåtene sees på avstand. Radioopptaket med truslene er utelatt.

image: Radioape kan stå bak Iran-trusler

«Filipino Monkey»

- Vi vet ikke med sikkerhet hvor de kom fra. De kan ha kommet fra en sender på land, sier en talskvinne for amerikanernes 5th Fleet i Bahrain, Lydia Robertson, til The Navy Times.

Ifølge avisa er det heller ikke samsvar mellom stemmen som kom med truslene og stemmene som kan høres i den øvrige radiokommunikasjonen med iranerne.

Det har bidratt til at marinens egne eksperter nå tviler på om trusselmeldingen overhodet kom fra iranerne.

«Filipino Monkey» er en velkjent plageånd blant sjøfarende i regionen, ikke minst i Hormuz-stredet der skipstrafikken er tett.

Plageånden lytter til radiokommunikasjon mellom skip og bryter deretter inn med lange salver av skjellsord og nedsettende karakteristikker.

Kvinner som kommuniserer via radio får særlig hard medfart av plageånden, som av enkelte mer blir sett på som et fenomen enn som en person.

- Han er gal

Rick Hoffman, en pensjonert sjøkaptein med lang fartstid i området, kjenner godt til «Filipino Monkey».

- I 25 år har det vært en mytisk fyr der ute som time etter time roper uanstendigheter og trusler. Han befinner seg enten i en eller annen havn, eller på brua på et handelsskip, forteller Hoffman.

- Han pleier å holde på natta lang. Denne fyren er gal. Men hvem vet egentlig hvor mange filippinske apekatter det fins der ute, undrer Hoffman som ikke er i tvil om at plageånden kan ha stått bak trusselen mot de amerikanske marinefartøyene.

FALSKE TRUSLER: Bildet viser den amerikanske fregatten USS Ingraham under en øvelse i 2003. 7. januar ble det kjent at tre amerikanske marinefartøy, deriblant USS Ingraham, skal ha blitt truet av fem mindre iranske båter i Hormuz-stredet. Nå såes det betydelig tvil om truslene kom fra de iranske patruljebåtene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media