RADIO I FYR OG FLAMME:  Slik ser Lilian Løkås' DAB-radio Pinell Go ut etter skrekkopplevelsen natt til onsdag. Importøren ber nå om at 50 000 radioer solgt etter mai 2013 ikke blir brukt. Importøren har registert at batterier har blitt overopphetet i 14 tilfeller. Foto: Privat.
RADIO I FYR OG FLAMME: Slik ser Lilian Løkås' DAB-radio Pinell Go ut etter skrekkopplevelsen natt til onsdag. Importøren ber nå om at 50 000 radioer solgt etter mai 2013 ikke blir brukt. Importøren har registert at batterier har blitt overopphetet i 14 tilfeller. Foto: Privat.Vis mer

Radioen eksploderte midt på natta: - Trodde det var lynnedslag

Lynraske Lilian (85) kvalte flammer i taket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Importøren av to DAB-radio-modeller som står i nærmere 50 000 hjem og arbeidsplasser, går nå ut og ber alle slutte å bruke dem, trekke ut stikkontakten og sende dem i retur.

Det gjelder de to modellene Pinell GO og GO+, som er solgt mellom mai 2013 og helt fram til september i år.

På bildene ser du årsaken til at importøren Pinell of Norway i Oslo må sette i gang den kolossale operasjonen med å bytte batterier i flere titusener radioer spredt over hele landet.

Ved halv tretiden natt til tirsdag bråvåknet Lilian Løkås (85) av en voldsom eksplosjon på soverommet hjemme i huset i Valnesfjord i Nordland.

- Jeg trodde det var lynnedslag, sier Lilian Løkås til Dagbladet.

Lynrask reaksjon, bokstavlig talt, fra 85-åringen avverget husbrann, på tross av at hun hadde influensa og ikke var i toppform, som hun selv sier.

Flammer i taket
Etter at hun hadde fått slokket de høyeste flammene, begynte brannvarslerne over hele huset å pipe.

Det var Avisa Nordland som først omtalte radioeksplosjonen.

- Flammene sto opp i taket, og det brant i selve treverket på nattbordet. Jeg fikk kastet over et håndkle og kvalt de største flammene. Jeg skulle bære radioen i håndkledet ut i kjøkkenvasken, og jeg måtte slokke to branntilløp bak meg. Noen glødende rester hadde falt ut av håndkledet både i gangen og på kjøkkengolvet, sier Lilian Løkås til Dagbladet, forbausende rolig halvannet døgn etterpå.

Ikke tilkoplet
En nabo som kom innom samme morgen, bekrefter overfor Dagbladet at det lå forvridde plastrester, som åpenbart hadde rent ned fra håndkledet i flytende form og etterlatt seg brannmerker på på golvet.

 LYNRASK:  Lilian Løkås (85) reagerte før brannvarslerne og kan ha avverget husbrann. Foto: Privat.
LYNRASK: Lilian Løkås (85) reagerte før brannvarslerne og kan ha avverget husbrann. Foto: Privat. Vis mer

Radioen var ikke koplet til strømnettet da den eksploderte midt på natta.

- Om dagen har jeg den tilkoplet strøm ute i stua for at batteriet skal være ladet når jeg tar den med inn på nattbordet. Jeg er redd det kunne gått verre hvis det hadde skjedd om dagen og jeg hadde vært ute et ærend. Da står radioen gjerne under gardiner og mer brennbart materiale   enn det er på nattbordet, sier 85-åringen.

14 av 50 000
En bekjent tok den forkullede radioen med til forhandleren i Fauske.

- Der hadde de visst hørt at noe sånt hadde skjedd med disse batteriene tidligere. Så tok min bekjente kontakt med importøren, og derfra ringte enn mann som beklaget veldig, sier kvinnen som opplevde radioeksplosjonen.

I en pressemelding onsdag kveld opplyste importøren at de er kjent med 14 tilfeller av feil på batteriene av nærmere 50 000 solgte radioer.

En ny batterileverandør, norske Hans H. Schive, skal nå sette inn nye batterier isteden for «originalen», som altså kan bli overopphetet.

Slik ber Pinell of Norway at radiokundene
med de to brannfarlige modellene går fram for å returnere apparatene det nå blir advart mot.

 RESTENE:  Radioen sett forfra etter eksplosjonen på nattbordet. Plastdekslene på siden og bak og "innmaten" har smeltet. Fotio: Privat.
RESTENE: Radioen sett forfra etter eksplosjonen på nattbordet. Plastdekslene på siden og bak og "innmaten" har smeltet. Fotio: Privat. Vis mer